noćna mora roditelja

Plač i vriska djece kao šlag na cjelodnevni stres na poslu

19.05.2019.
u 08:00

Razmažena djeca nisu nova pojava, ali je broj takve djece u posljednjih dvadesetak godina mnogo veći nego prije. Većina stručnjaka smatra kako su glavni uzrok te pojave roditelji koji zbog brzog načina života, kakav diktira današnje vrijeme, dopuštaju svojoj djeci sve kako bi se iskupili za to što malo vremena provode s njima, piše Večernji list BiH.

Mir u kući

S druge strane, tu su i svakodnevni stres, nedostatak volje, vremena i strpljenja, breme egzistencijalnih problema, nepoznavanje osnovnih pedagoških postulata. Sve to dovelo je do promjene u današnjem shvaćanju i prakticiranju odgoja djece, koji je, kako upozoravaju mnogi pedagozi, skrenuo na stramputicu. Kada dođu kući nakon napornog i stresnog posla, velikoj većini roditelja potrebni su mir i tišina te nastoje pod svaku cijenu to i osigurati.

Na rubu živaca i uz svakodnevnu borbu za egzistenciju, roditeljima je predvečer najmanje potreban plač ili histeriziranje djece kako bi dobila neku igračku ili mobitel, stoga se radije odlučuju na popuštanje i mir i tišinu u kući. Međutim, prohtjevi djece rastu iz dana u dan, a vrištanje i plač sve češći način da dijete dobije što želi. Popuštanje u nastojanju da se spriječi negodovanje ili, ne daj Bože, plač djeteta koji će staviti šlag na cjelodnevni stres, ispunjavanje svake želje radi mira u kući, posezanje za tehnološkim blagodatima koje će vam osloboditi vrijeme za ispunjavanje vlastitih želja u tolikoj mjeri uzima maha da se stručnjaci s pravom pitaju kakve to generacije djece dobar dio današnjih roditelja odgaja i kamo će takve metode djecu odvesti u budućnosti?

- Od djece se zahtijeva da budu mirna, da ne viču, da ne skaču, a da bi roditelji obavili telefonske razgovore, da pregledaju obavijesti s društvenih mreža, da bi mirno sjedili s prijateljima ili da bi mogli obaviti kućne poslove. Na ulici se djeca više ne mogu igrati kao nekadašnje generacije zbog opasnosti koje je ovo vrijeme donijelo. Ako roditelji nisu u stanju organizirati strukturirano i kvalitetno slobodno vrijeme, što onda djeci preostaje nego da utonu u svijet interneta, crtanih filmova i raznih aplikacija na mobilnim telefonima? Da bi dijete što prije pojelo obrok, nudi mu se da gleda u mobilni telefon dok jede, a da bi se što prije izašlo iz kuće, roditelji obuvaju djecu i vežu im vezice i u desetoj godini života”, kazala je za Al Jazeeru dr. Violeta Nestorov.

Prohtjevi rastu

Dječji plač jedna je od najvećih noćnih mora roditelja, koji će u velikom broju slučajeva poduzeti sve da do njega ne dođe. Takva popustljivost, tvrde stručnjaci, ne vodi ničemu dobrom, samo potiče dijete na još radikalnije ponašanje. - Kako djeca rastu, sve su vidljivije posljedice popustljivog ili potkupljivačkog odgoja djece. To su one situacije kada se djetetu obećaju videoigrice ako pojede obrok ili mu se obećavaju darovi ako udovolji zahtjevima roditelja. Sve je više djece koja prave roditeljima scene na javnim mjestima, u trgovinama ili u gradskom prijevozu i uspješno postižu svoj cilj - kaže Nestorov.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije