OPĆINA LJUBUŠKI

Plaće 5 posto manje, nove mjere za sve korisnike proračuna

'02.09.2009.....Zagreb...unu.....Ilustracija umetanja kartice u bankomat Raiffeisen bank zbog slucaja Renate Rasic i njezine kartice koja je navodno skenirana.Photo:Marko Prpic/VLM/PIXSELL'
'Marko Prpic/VLM'
04.12.2013.
u 09:11

Informaciju o smanjenju plaća je potvrdio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić

Od 1. siječnja djelatnici Općine Ljubuški, Centra za socijalni rad Ljubuški, te pravobranitelji dobivat će plaću za pet posto smanjenu, potvrdio je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Neminovne mjere

Dodao je kako će smanjeni iznos djelatnici dobivati do daljnjeg, odnosno dok situacija u općinskom proračunu ne bude bolja. Ova odluka naišla je na negodovanje kod djelatnika budući da je ovo već drugo smanjene u ovoj godini (već je smanjen iznos za topli obrok), a drugo smanjenje plaće u posljednjih nekoliko godina. Načelnik Barbarić ističe kako su ove mjere neminovne ako se želi osigurati da korisnici općinskog proračuna imaju redovite plaće. “Stanje u proračunu nije nimalo dobro budući da nam se svake godine u općinu vraća sve manje novca od PDV-a, dužnici ne izmiruju svoje obveze prema općini, tako da je ovakvo stanje dugoročno neodrživo i primorani smo na smanjenje troškova. I prošle godine smo morali raditi uštede, ali nismo dirali plaće djelatnika, nego smo smanjivali neke druge troškove, međutim ove godine, nažalost, moramo pribjeći ovoj nepopularnoj metodi umanjenja plaća”, kaže Barbarić. Također, dodaje kako razumije negodovanje djelatnika, ali smatra da oko ovog smanjenja ne bi trebali dizati buku jer su kao državni službenici i namještenici u povlaštenom položaju u odnosu na većinu ostalih građana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u znatno gorem položaju. Barbarić ovom prilikom nije mogao govoriti o tome do kada će ova odluka o smanjenju biti na snazi, te je naglasio kako se nada da će već od trećeg, četvrtog mjeseca iduće godine plaće moći vratiti na sadašnje stanje, ali da sve ovisi o višim razinama vlasti.

Oslonjeni na FBiH

“Problem je u tome što smo mi u financijskom smislu u velikoj mjeri naslonjeni na više razine vlasti poput županije i Federacije, te tako stanje na tim razinama uvelike diktira stanje u općini”, ističe Barbarić. Dodao je i kako niti marka od brojnih zaduženja i tranši koje uzima Federacija BiH ne dolazi u ovu općinu. Barbarić je također kazao kako je već godinama ova općina zakinuta kada je u pitanju raspodjela novca od poreza. “Godinama Federalni zavod za statistiku smanjuje broj stanovnika u općini Ljubuški zbog čega mi dobivamo manju količinu novca nego što bismo trebali. Nadam se da bi raspodjela sredstava po rezultatima posljednjeg popisa stanovništva trebala krenuti već od ožujka, te da će se tada ispraviti nepravda koja se nanosi općini Ljubuški”, kazao je Barbarić dodavši da je sredstva koja pripadaju ovoj općini godinama primao netko drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije