ZHŽ

Plaće se neće dirati, za podmirenje socijale podignut je kredit

'cosic.2'
Foto: ''
25.02.2014.
u 11:13

- U ovoj godini moramo napraviti nekakav balans kad su u pitanju te obveze koje moramo ispuniti, ali opet ne ugrožavajući plaće korisnika - rekao nam je premijer Ćosić

Plaće proračunskih korisnika su posljednja stavka koju ćemo dirati. Bez obzira na činjenicu da se županijama stalno smanjuju sredstva s razine FBiH, a nagomilavaju obveze, još uvijek nekako uspijevamo osigurati dovoljno sredstava za isplatu plaća, međutim pate neke druge stavke”, kazao je premijer Vlade ZH županije Zdenko Ćosić. Naglašava kako su zbog manjka sredstava i činjenice da nisu željeli dirati u plaće proračunskih korisnika neke druge proračunske stavke bile zapostavljene, jer jednostavno za njih nije bilo sredstava.

“U ovoj godini moramo napraviti nekakav balans kad su u pitanju te obveze koje moramo ispuniti, ali opet ne ugrožavajući plaće korisnika. Zbog toga smo u proračunu za ovu godinu predvidjeli zaduženje od 6 milijuna maraka i tim zaduženjem ćemo podmiriti obveze prema socijali i dio obveza za doprinose”, kazao je ovom prilikom Ćosić. Kreditno zaduženje opravdava činjenicom da Vlada ZH županije uz trenutačne prihode ne može osigurat normalno funkcioniranje županije bez kredita. Ipak naglašava kako se ne radi o gomilanju zaduženja. “Mi se zadužujemo u skladu s mogućnostima. Kad se oslobodimo jednog kredita, uzimamo drugi”, poručio je Ćosić. Dodaje kako se godinama županijama nameću sve veće obveze poput financiranja školstva, policije, zdravstva itd, dok se s druge strane raspodjelom sredstava s razine FBiH iz godine u godinu umanjuju sredstva za ovu razinu vlasti, tako da je jednostavno nemoguće pokriti sve tekuće obveze i još k tome izdvojiti sredstva za projekte. “U većini županija više od 80 posto proračuna ide na plaće za razliku od federalnog proračuna koji na plaće koristi tek nešto više od 20 posto sredstava, a sve ostalo ide na projekte”, kaže Ćosić.

Nadalje, ističe kako namještenici u dva ilegalna federalna ministarstva troše 20 milijuna tog proračuna samo na administraciju. “Nemaju nikoga na plaći osim svojih namještenika. To jedno ministarstvo koje je i Ustavni sud proglasio nelegalnim troši koliko sva ministarstva obrazovanja u županijama”, kaže Ćosić. Ipak, kad su u pitanju projekti, ova županija ne miruje, nego se prijavljuje na one koji se financiraju iz EU fondova. Tako ZH županija zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom sudjeluje u programu “Održivo upravljanje vodnim resursima Imotsko-bekijskog polja”, koji se financira iz EU fondova za prekograničnu suradnju. Iznos koji je EU izdvojio za ovaj program je 689.000 eura. “Sudjelovanje u ovom projektu neki mediji su protumačili kao traženje pomoći ZH županije od RH, što je apsurd”, kaže Ćosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije