Ivan Barbarić komentirao aktualnu situaciju u JP Mo Parking

Plan Mo Parkinga je od iduće godine početi gradnju javnih garaža u Mostaru

storyeditor/2023-10-09/parking.jpg
Agencije
10.10.2023.
u 19:30

Grad je već uprihodio gotovo 600.000 KM na osnovi vinjeta, a Mo Parking radi kontrolu na terenu, ali i pruža cjelokupnu administrativno-tehničku podršku projektu – priča nam Barbarić

Parking u Mostaru svakidašnja je tema pa smo odlučili kod direktora JP Mo Parking Ivana Barbarića provjeriti kakva je situacija i koje se još stvari rade uz standardni dio posla kontrole i naplate parkiranja, piše Večernji list BiH.

Slijedi godina investicija

- Prva je da smo pri kraju iscrtavanja horizontalne signalizacije na svim parkirnim mjestima u području naplate u gradu. Posebno je bitno da smo iscrtali invalidska mjesta u kvartovima u kojima ih do sada nije bilo. Drugo, sa Zavodom za prostorno planiranje i gradskim Odjelom za urbanizam radimo na idejnim rješenjima novih garaža i novih parkirnih mjesta u gradu. Sljedeća godina je godina investicija, tako da pripremamo financijski okvir za izgradnju novih parkirnih mjesta. Nadam se da ćemo do kraja ove godine imati spremne sve potrebne okvire. Treći projekt je provedba odluke GV-a o vinjetama. Grad je već uprihodio gotovo 600.000 KM na osnovi vinjeta, a Mo Parking radi kontrolu na terenu, ali i pruža cjelokupnu administrativno-tehničku podršku projektu – priča nam Barbarić.

Mo Parking se posvetio i najosjetljivijim skupinama društva, pa tako osim vozila medicinske i hitne pomoći, policije i vatrogasnih vozila, pravo na besplatnu kartu imaju i svi korisnici koji su registrirani kao udruga koja obavlja djelatnost od općeg interesa u smislu pružanja njege bolesnim osobama i čija svrha nije stjecanje dobiti; socijalno ugroženi korisnici; korisnici koji skrbe o maloljetnim osobama čije zdravstveno stanje ovisi o ostvarivanju zdravstvene zaštite u okviru javnog parkirališta na području Grada Mostara obuhvaćenog zonom 1; svi dobrovoljni darivatelji krvi s prebivalištem na području Grada Mostara koji su krv darovali 30 i više puta te najmanje jednom u prethodnoj godini. Također postoje olakšice i snižena cijena karata za branitelje, invalide i civilne žrtve rata. Barbarić je objasnio i tko sve ima pravo na povlaštene karte.

- Pravo na povlaštene karte imaju svi koji posjeduju prebivalište u Gradu Mostaru i automobil registriran na svoje ime. Najjeftinije parkiranje plaćaju oni koji ga najviše i koriste, a to su oni koji žive u područjima naplate, 0,36 KM/dan za zonu 2, odnosno 0,61 KM/dan za zonu 1. Svi oni koji žive na području grada izvan zone naplate, a zaposleni su u području naplate, plaćaju 0,73 KM/dan, dok oni koji žive na području grada i nisu zaposleni u zoni naplate plaćaju 0,98 KM/dan. Ovo su izračuni godišnjih karata podijeljeni s brojem dana u godini. Najskuplji je parking onaj koji ne platite jer vas potencijalno može stajati dnevne parkirne karte koja košta za prvu zonu gotovo kao mjesečna karta, a za drugu zonu isto koliko i mjesečna karta. U takvoj situaciji mislim da za one koji često borave dulje vrijeme u zonama naplate nije vrijedno riskiranja. Kupite mjesečnu povlaštenu kartu i parkirate bez razmišljanja hoće li vas dočekati kazne ili ne – istaknuo je. Kvartovsko parkiranje stalna je tema u gradu.

- Prava istina je da je s početkom naplate parkiranja na glavnim ulicama u kvartovima zavladao još veći kaos. Stanari nisu imali gdje parkirati svoj automobil jer su svi koji su bježali od naplate, logično, bježali u kvartove. Smisao kvartovske naplate parkiranja je omogućiti parkiranje svima jer je to javno parkiralište, ali i zaštititi stanare tih kvartova i omogućiti njima, kao onima koji najviše koriste kvartovska parkirališta, da imaju najpovoljnije uvjete pri korištenju istog - kazao je. Prokomentirao je i automobile parkirane na površinama koje nisu predviđene za parkiranje, dok neka parkirališna mjesta zjape prazna.

- Nadamo se da će se policija pokrenuti i da će pauk-vozilo koje je Grad ustupio policiji biti motiv da se sankcioniraju oni neodgovorni - ističe. Objasnio je i kako se financira Mo Parking i projekti poduzeća.

Nema plaće iz proračuna Grada

- Financiramo se isključivo iz redovitog poslovanja. Nitko iz Mo Parkinga ne prima plaću iz proračuna Grada jer, da je tome tako, onda ova tvrtka ne bi bila u ovolikim dubiozama i dugovanjima koje sadašnji menadžment mora sanirati. Naime, već je poznato da radnici u ovom poduzeću od 2014. do 2022. nisu primali plaće na svoje bankovne račune jer je tvrtka bila u blokadi. Zbog toga su nastali svi ovi dugovi, sve ove tužbe i pravomoćne presude zaposlenika te naposljetku i silne financijske obveze. Mojim dolaskom sa svim smo djelatnicima uspjeli potpisati sporazume, deblokirati tvrtku i danas sve ove silne financijske obveze uredno vraćamo. Grad je omogućio pozajmicu 2021. godine kako bismo mogli pokrenuti poslovanje, koju će Mo Parking uredno vratiti.

Međutim, sve naše obveze i sve projekte koje radimo, financiramo iz redovitog poslovanja – objasnio je. Mo Parking sada kreće u nove projekte: iscrtavanje horizontalne signalizacije na parkirnim mjestima, kao i provedbu odluke o vinjetama - cijeli administrativno-tehnički support. Također, tu je i uređenje postojećih parkirnih površina, dodatna modernizacija sustava parkiranja te idejna rješenja za izgradnju javnih garaža u Mostaru. - U idućoj godini počinje investicijsko razdoblje, kada planiramo započeti gradnju garaža u Mostaru - zaključio je Barbarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije