Najviši financijski akt potvrđen u oba doma federalnog Parlamenta

Federacija BiH dobila rekordan proračun od gotovo 7,5 milijardi KM

Dom naroda FBiH
Foto: vecernji.ba
1/4
25.01.2024.
u 18:05

Proračun Federacije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izglasan je sa 60 glasova “za”, a u Domu naroda s 45 “za”.

Federacija BiH dobila je rekordan proračun u iznosu od gotovo 7,5 milijardi KM, dosad najveći u povijesti ovog entiteta. Proračun Federacije BiH za 2024. godinu za pola milijarde KM veći je od prošlogodišnjeg, a karakterizira ga povećanje stavki za više različitih kategorija, od umirovljenika i branitelja, poboljšanja poduzetničke infrastrukture do povećanja stavki za socijalne kategorije, stambeno zbrinjavanje mladih, sport....

Za Fond solidarnosti, za liječenje teško oboljelih pacijenata izdvojeno je 50 milijuna KM. Uvedena je i nova proračunska stavka, jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u iznosu od tisuću KM po djetetu, za što je izdvojeno 16 milijuna KM.

Kako se glasovalo?

- Nadamo se da će ovaj iznos u idućim godinama rasti, odnosno da ćemo imati više novorođene djece u Federaciji BiH - kazao je obrazlažući proračun Federacije BiH za 2024. godinu, najprije zastupnicima u Zastupničkom domu, a potom i izaslanicima u Domu naroda danas, Toni Kraljević, federalni ministar financija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH. Ovogodišnjim proračunom ovoga entiteta povećani su i transferi nižim razinama vlasti.

- Kapitalni transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama uvećani su za 50 milijuna KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori financiranja - kazao je ministar financija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH Toni Kraljević. Proračun Federacije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izglasan je sa 60 glasova “za”, a u Domu naroda s 45 “za”.

Potvrdom u Domu naroda osigurani su uvjeti da proračun Federacije postane operativan nakon objave u Službenom glasniku. Zanimljivo je da su donošenje ovog dokumenta u Zastupničkom domu podržali i pojedini zastupnici stranaka koje nisu dio parlamentarne većine, od NES-a i Stranke za BiH do nekoliko zastupnika SDA i DF-a.

- Podrška proračunu dobar je putokaz za funkcioniranje institucija u Federaciji BiH. Nadam se da se možda možemo odmaknuti od populističkog djelovanja od kojeg nitko nema koristi - poruka je koju je preko društvenih mreža nakon izglasavanja proračuna uputio predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić. Donošenje proračuna Federacije BiH pratio je niz zamjerki koje su se najvećim dijelom odnosile na žurnu proceduru njegova donošenja. Po mnogima, ovakva procedura nije u skladu s demokratskim standardima koji zahtijevaju redovit postupak u dva čitanja ostavljajući prostora za uključivanje javnosti u proces kreiranja proračuna. Ali, bez obzira na ovu zamjerku, žurni postupak pri donošenju ovogodišnjeg proračuna omogućio je, uz ostalo, povećanje mirovina te nastavak realiziranja započetih i započinjanje novih investicija u Federaciji BiH. Omogućio je i donošenje novih stavki, prije svih onih koji se odnose na svako novorođeno dijete kao jednu od mjera poboljšanja nataliteta. Osim proračuna, Dom naroda na sjednici u četvrtak potvrdio je i prijedlog zakona o njegovu izvršenju. Potvrđene su i odluke o financijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2024. godinu s procjenom plana za 2025. godinu i 2026. godinu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Na samom početku sjednice Doma naroda mandate je preuzelo dvoje izaslanika iz reda bošnjačkog naroda: Emir Begić iz Tuzlanske i Vildana Bešlija iz Sarajevske županije. Oni će u Domu naroda zamijeniti Izena Hajdarevića i Irfana Čengića, koji su u međuvremenu preuzeli druge dužnosti. Podsjećamo, osim donošenja proračuna FBiH, na ovotjednim sjednicama Zastupničkog doma, zaključkom Klubova zastupnika SDP-a BiH, HDZ BiH- HNS, NiP-Pomak, Naše stranke, HDZ 1990. - HNP i PDA deblokirana su i radna tijela ovog doma tako da će se na sjednicama radnih tijela moći odlučivati većinom glasova nazočnih članova.

Deblokiran rad

Na ovaj način deblokiran je rad Zakonodavno-pravnog i Povjerenstva za izbor i imenovanja koji mjesecima ne mogu zasjedati jer zastupnici oporbenih stranaka ne dolaze na sjednice, a bez kvoruma su ostali jer su pojedini zastupnici i članovi ovih povjerenstava preuzeli nove dužnosti, uglavnom u izvršnoj vlasti. Mišljenja dva spomenuta povjerenstva nužno je u zakonodavnim kao i procesima imenovanja te je blokadom njihova rada oporba blokirala i rad zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Promjenom načina donošenja odluka oporbeni SDA i DF ostali su bez mehanizma blokade procesa te je očekivati skoru popunu radnih tijela, ali i imenovanja. Među ostalim, i sudaca Ustavnog suda BiH.

Ovaj tjedan bio je iznimno aktivan u Parlamentu Federacije BiH, oba doma održala su po dvije sjednice na kojima je donesen rekordan proračun, ali i deblokirani zakonodavni procesi na način da su, uz mogućnost zasjedanja i donošenja odluka radnih tijela, otvoreni procesi važnih imenovanja u Federaciji BiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije