sjednica

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH
13.04.2017.
u 11:23

Vlada Federacije BiH će danas na sjednici razmatrati Prednacrt zakona o koncesijama, čiji su ciljevi stvaranje uvjeta za jačanje gospodarskog razvoja Federacije BiH, te efikasnog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provođenja i razvoja koncesijskih projekata, unapređenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija, kao i njihove efikasnosti i dugoročne održivosti.

Pred članovima Vlade je i Prednacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji treba, uz ostalo, da doprinese suzbijanju sive ekonomije, jačanju tržišta i, prije svega, razvoju i unapređivanju obrta i srodnih djelatnosti, zaštiti starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada će se izjasniti i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji uvodi nove definicije, kao što su “posebne kategorije otpada“, “proizvođači i uvoznici proizvoda“ i “operater sustava”.

Na dnevnom redu sjednice su Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje, kao i izvještaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o implementaciji Akcijskog plana za realizaciju projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH” za 2016. godinu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je za današnju sjednicu informaciju o odobrenim transferima za poljoprivredu u skladu s Programom utroška sredstava poticaja za poljoprivredu, utvrđenih proračunom FBiH za 2016. godinu, a Federalno ministarstvo financija informirat će Vladu o ukupno ostvarenim prihodima u Federaciji BiH u 2016. godini koji su, bez sredstava financiranja, iznosili 7.717,9 milijuna KM, što je za šest posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Vlada će razmatrati i izvješće o prošlogodišnjem radu Federalnog zavoda za zapošljavanje, u kojem je navedeno da su u 2016. godini nastavljeni pozitivni trendovi na tržištu rada većeg intenziteta.

Tako je, u usporedbi s prosječnim brojem zaposlenih u 2014. godini (443.587) i u 2015. godini (450.121), u FBiH lani ponovo evidentiran rast broja zaposlenih na 457.974. Također je zabilježeno povećanje broja zaposlenih u gospodarstvu u odnosu na izvangospodarstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije