U srijedu u Sudu BiH

Počinje suđenje Selmi Cikotiću i Dževadu Mlaći zbog zločina nad Hrvatima Bugojna

10.03.2024.
u 13:09

Mlaću i Cikotića tereti se za zločine nad hrvatskim ratnim zarobljenicima 1993. godine u Bugojnu

U Sudu Bosne i Hercegovine ovoga je tjedna planiran početak suđenja Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, koje se tereti za zločine nad hrvatskim ratnim zarobljenicima 1993. godine u Bugojnu. Ovaj događaj s osobitim zanimanjem prate obitelji ubijenih Hrvata iz Bugojna.

Mlaćo je optužen u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu zapovjednika Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH. Statusna konferencija te početak suđenja Mlaći i Cikotiću planirani su za srijedu, 13. ožujka. Optužene Dževada Mlaću i Selmu Cikotića tereti se da su tijekom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i ARBiH, u razdoblju od 18. srpnja 1993. godine do polovine travnja 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva Općine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao zapovjednik OG Zapad ARBiH, od 12. ožujka 1993. do 13. travnja 1994., a od navedenog dana u svojstvu načelnika Stožera u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja spomenutih dužnosti, u okviru svojih ovlasti, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Sud Bosne i Hercegovine je 29. prosinca 2023. djelomično potvrdio optužnicu. U optužnici se navodi da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubojstva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio poduzeti sve moguće mjere u granicama svojih ovlasti da spriječi počinjenje kaznenih djela ubojstva i nečovječnog postupanja.

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Bugint
08:59 14.03.2024.

Hvala dragon Bogu da su se udostojili pokrenuti sudenje nakon svih ovih godina.Nadam se pravicnom sudenju

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije