Na fratarskom groblju na Plehanu u Bosanskoj Posavini

Pokopan fra Mladen Jozić

02.10.2023.
u 15:52

Zemni ostaci fra Mladena Jozića svećenika franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je u utorak, 26. rujna u noćnim satima, nakon iznenadne bolesti, okrijepljen svetim sakramentima preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Splitu, sahranjeni su u petak, 29. rujna na fratarskom groblju na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Misu zadušnicu u 12,00 sati u prepunoj župnoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u zajedništvu sa 120 svećenika predvodio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Vukšić je naglasio kako je znakovito da je dan fra Mladenova pokopa upravo na blagdan sv. anđela Gabrijela, Mihaela i Rafaela koji privode duše pokojnika pred lice Božje.

„Jer se danas opraštamo od brata svećenika polazeći od ove slike anđela trebamo zapaziti da je Bog stvorio i anđele i nas ljude različite u naravi, ali vrlo slične u službi. Naša je zadaća kao članova Crkve zemaljske zajedno sa nebeskom Crkvom neprestano se Gospodinu klanjati i ponavljati; svet, svet, svet Gospodin nad vojskama. S druge strane osluškivati Riječ Božju, napose mi svećenici, i biti anđeli Bože poruke, biti njezini glasnici, prihvativši je u svome životu da bi je mogli prenositi drugima. Zahvaljujem Bogu danas za ovu poruku i sliku anđela kojom nas providnost Božja na fra Mladenovu sprovodu poziva da zajedno s  njim, svećenikom stalno se klanjamo Gospodinu i budemo svjedoci i prenosnici njegova glasa i njegove poruke.  Zahvaljujemo njemu još više Božjem milosrđu i blagoslovu koje ga je obdarilo tim sposobnostima“, rekao je uz ostalo nadbiskup Vukšić.

Dodavši kako je fra Mladen učinio mnoga dobra djela istaknuo je njegovu skromnost, poniznost i samozatajnost, a napose upornost u pastoralu, te ustvrdio da je to odlika svakoga dobrog svećenika.

Uputivši prigodnu riječ provincijal fra Zdravko Dadić istaknuo je kako je fra Mladen bio svećenik otvorena srca, raspoloživ svima, služio predano Bogu i ljudima, čovjek vjere i nade, otvoren Crkvi   jednostavan u redovništvu, revan u svećeništvu i odan svojoj zajednici i svome narodu.

Poslije mise slijedio je pokop na fratarskom groblju na kojem je sprovodne obrede predvodio provincijal fra Zdravko Dadić.   Fra Mladen je rođen je 1. lipnja 1962. godine u Koraću u Bosanskoj Posavini od oca Pavla i majke Anđe r. Pavlović. Osnovu školu pohađao je u rodnom mjestu od 1969. do 1977, a srednju školu u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom od 1977. do 1981. godine. Teološki studij je započeo 1981. te dovršio 1988. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Obnašao brojne službe u Franjevačkoj provinciji i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a od 2016. župnik je župe Imena Marijina u Svilaju u Bosanskoj Posavini.

Tijekom svoga boravka u Tuzli od 1995. do 1997. Obnašao je i službu ravnatelja Katoličkog školskog centra Sv. Franjo u Tuzli. Od 1997. do 2003. bio je župnik u župi Sivša, istovremeno obnašajući i službu definitora Bosne Srebrene od 1997. do 2003. Nakon toga vrši službu župnika u župi Breške od 2003. do 2006., a zatim službu župnika u susjednoj župi Šikara od 2006. do 2009. Od 2009. do 2016. bio je župnik u župi Potočani, a od 2016. pa sve do svoje smrti bio je župnikom u župi Svilaj.

Uz redovite pastoralne aktivnosti fra Mladen se na poseban način angažirao u prikladnom uređenju crkvenih građevina u svim župama u kojima je djelovao. Tako je u župi Sivša sa svojim župljanima obnovio župnu crkvu i tri filijale u vremenu od 1997. do 2003. Tijekom boravka u Tuzli u vremenu od 1995. do 1997. bio je uključen u pripremne radove za izgradnju Katoličkog školskog centra. Za vrijeme obavljanja župničke službe u Breškama uredio je filijalu u Doknju, a u župi Šikara dovršio uređenje svetište Gospe Lipničke. Također u župi Potočani uredio je župnu crkvu i kuću, a u Svilaju, svojoj posljednjoj župi, također je uspješno izvodio radove uređenja crkve i župne kuće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?