čolak poručio

Pokretanje brojnih političkih i ekonomskih procesa u BiH ovisit će o izmjeni Izbornog zakona

22.05.2018.
u 16:19

Članovi Delegacije Tajništva Vijeća Europe, koji borave u višednevnom službenom posjetu BiH, ocijenili su danas tijekom susreta s dopredsjedateljem Doma naroda i članom izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PS Vijeća Europe Barišom Čolakom da je postignut napredak u odnosima i suradnji između institucija BiH i Vijeća Europe.

Članovi Delegacije će nakon ovog posjeta izraditi izvještaj o ispunjenju obveza koje proizilaze iz članstva BiH u Vijeću Europe, a zamjenik direktora Direktorata za političke poslove Vijeća Europe Daniil Khoshabo podsjetio je i na obveze primjene presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Tu su i obveze koje BiH treba ispuniti i tiču se drugih presuđenih slučajeva pred ovim sudom, ali i postizanja dogovora u vezi s održavanjem izbora u Mostaru, kao i u vezi s reformama u oblasti pravosuđa i ljudskih prava.

Khoshabo je naglasio da je Ured Vijeća Europe u BiH napravio akcijsk plan za rješavanje ovih pitanja, te dodao da će Vijeće Europe nastaviti pružati snažnu podršku BiH s ciljem da se pronađu rješenja za ova pitanja, priopćeno je danas iz Parlamentarne skupštine BiH.

Posebno zanimanje članovi Delegacije pokazali su za izmjene Izbornog zakona BiH u svjetlu odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kao i za situaciju u vezi s formiranjem vlasti nakon Općih izbora u listopadu ove godine, ističući da je dolazak predstavnika Venecijanske komisije potrebno iskoristi na najbolji način da bi se došlo do politički prihvatljivog i primjenjivog rješenja ovog pitanja.

Izražavajući žaljenje zbog činjenice da još uvijek nije došlo do dogovora oko primjene odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona BiH, Čolak je ocijenio da je riječ o ključnom pitanju od čijeg će rješavanja ovisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja BiH u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Upozorivši da je do dogovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH trebalo doći prije raspisivanja Općih izbora, Čolak je kazao da su razgovori još uvijek u tijeku i da su u traženje rješenja uključeni predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Podvukao je i da su svi u BiH svjesni obveze primjene presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i napomenuo da će biti teško okupiti dvotrećinsku većinu potrebnu za promjene Ustava BiH.

U razgovoru je spomenuto i usvajanja izmjena Zakona o kaznenom postupku BiH, kao i Zakona o sukobu interesa te je pozdravljena činjenica da se prijedlozi ovih zakona nalaze u parlamentarnoj proceduri i izražena nada da će biti usvojeni u najskorijem mogućem roku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije