rehabilitacija osoba

Posavina okovana šutnjom kada je braniteljski PTSP u pitanju

31.07.2018.
u 11:25

Besane noći, vraćanje ratnih slika, udaljavanje od obitelji, zajednice, ponekad i nasilništvo, zatvaranje u osamu... samo su neki od najčešćih pojavnih oblika oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, piše Večernji list BiH. 

Veliki broj oboljelih

Posavina je još uvijek okovana šutnjom kada je ova bolest u pitanju, kažu nam u Udruzi Specijalne policije “Fenix - Posavina” i tvrde kako, nažalost, veliki broj osoba kojima je potrebna pomoć boji se to priznati zbog etiketiranja. Kako bi prekinuo takvu šutnju i pomogao drugima, javno je progovorio o svojoj situaciji, bez ustručavanja, Marinko Filipović, član udruge SP “Fenix - Posavina”.

- Jako je bitno obratiti se stručnim osobama za pomoć i ljudi se nemaju čega bojati, ja ću to javno reći. Trebala mi je godina dana da shvatim kako nisam dobro i da mi je potrebna pomoć. Tek kada sam vidio svoje postupke prema svojoj obitelji, rekao sam da je dosta i odlučio nešto poduzeti. Hvala Bogu, nije bilo fizičkog nasilja, ali vjerojatno sam ih nesvjesno psihički opterećivao. To nije potrebno ni meni, ni supruzi, ni djeci. Ovdje mi, nažalost, nije imao tko pomoći i pet godina sam se liječio u Tuzli. Preko udruge “Fenix” iz Tuzle, koja ima rad u komuni s oboljelim od PTSP-a, došao sam do liječnice koja me je više godina liječila dok mi nije bilo bolje - kaže Filipović. Poručio je stoga osobama koje imaju sličnih problema da se ne osvrću i ne opterećuju na moguće priče u svojoj sredini te da se jave u Udrugu i zajedno prođu kroz fazu pomoći i izlječenja. Projekt rehabilitacije osoba s PTSP-om traje do rujna ove godine, no prema riječima predsjednika udruge “Fenix - Posavina” Josipa Markovića, plan je ovu uspješnu i pozitivnu priču nastaviti i u idućem razdoblju.

Stručna pomoć

Psihologu Edi Tahiroviću i psihijatrici dr. Biljani Marković, s kojima udruga surađuje, mogu se javiti sve osobe bez obzira odnosi li se PTSP na ratna ili druga traumatična događanja. Diskrecija je, kažu nam stručnjaci, u potpunosti zajamčena, a svi zainteresirani se mogu javiti četvrtkom u prostorije udruge, u zgradi na Lamelama u Orašju. - Mi smo se stavili na raspolaganje ne samo za građane općine Orašje i Posavske županije, nego i za one koji nisu s našeg područja, a imaju potrebu za stručnom pomoći. Postoje različite vrste ovisnosti - o kockanju, kladionici, alkoholu, ali i ovisnosti o neradu i mi smo tu da pomognemo. Ako smo kroz ovaj projekt spasili jedan život, ja bih bio presretan! Vjerojatno jesmo, a koliko osoba, ne znam - rekao je predsjednik Udruge SP “Fenix - Posavina” Josip Marković. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?