Orašje

Posavina se odjenula u karnevalsko ruho

28.02.2017.
u 08:00

Karnevalske zabave, ili u posavskom puku rečeno, “bušari” s čuvanjem starih pokladnih tradicijskih posavskih običaja njeguju se i danas u tri posavske općine, u županijskom središtu Orašju, te Domaljevcu i Odžaku. Već danima mladi, ali i oni nešto stariji, pripremaju svoje karnevalske kreacije kojima će se prezentirati i zabaviti tijekom karnevalskih dana te nakratko postati likovi iz mašte. Organizatori maskenbala trude se osigurati zanimljive nagrade za najkreativnije i najbolje maske koje će biti pokazane na karnevalskim svečanostima u Posavskoj županiji.

Najveći broj zabava održava se danas, na pokladni utorak, posljednjeg pokladnoga dana i večeri, nakon čega s čistom srijedom, početkom korizmenog vremena, nastupa vrijeme umjerenosti, posta...

Poziv na dolazak u grad

U posljednjih petnaestak godina točno u podne u središtu Orašja, ovisno o vremenskim uvjetima, Centar za kulturu Orašje organizira pokladni karneval za polaznike Dječjeg vrtića “Pčelica” Orašje, kao i učenike Osnovne škole “Orašje”.

U šetnji kroz grad uveselit će, kao i ranijih godina, brojne građane, a na postavljenoj pozornici sudionici karnevala izvode prigodan program uz glazbu uživo.

- Zahvaljujući potpori načelnika općine Orašje, za djecu su osigurani pokladne krafne i čaj, dok su se članice Udruge žena “Posavski cvijet” pobrinule za kolače i kavu za sve posjetitelje na posavskim feštama pod maskama, kaže Mandica Živković, vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra za kulturu.

Pozvala je građane da u što većem broju dođu na susret i pozdrave mališane koji su za ovu prigodu priredili bogat program pod maskama.

Zabave pod maskama

Tradicionalni pokladni karneval u Posavini najviše obraduje školarce, kako mlađe tako i one malo starije.

Danima pripremaju svoj ulični nastup pod karnevalskim maskama koji izvode u tri posavske općine - Orašju, Odžaku i Domaljevcu. Učenici škole u Vidovicama, u općini Orašje, organiziraju karnevalsku povorku koja će iz Vidovica krenuti prema Kopanicama i Jenjiću, gdje će ispred zgrade mjesne zajednice u Jenjiću biti izveden i kraći kulturno-zabavni program uz izbor najboljih maski, degustaciju i zabavu za djecu i mještane.

U večernjim satima zabave organiziraju i Vijeće mjesne zajednice Oštra Luka u tamošnjem Domu kulture, Kulturno-umjetničko društvo “Kralj Tomislav” Tolisa u svečanoj dvorani Dvor, a pod pokroviteljstvom općinskog načelnika pokladni karneval po tradiciji se održava i u Hrvatskome kulturnom centru u Domaljevcu. S maskama ili ne, svi su pozvani na najluđe zabave u godini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije