Recept kolača s mrkvom u kojem ćete uživati donosi Coolinarka.
Sastojci:
– 125 g ražanog brašna
– 125 g bijelog brašna
– 3 kašičice praška za pecivo
– 1 vanilin šećer
– 250 g šećera
– 250 g izrendane mrkve
– 4 jaja
– 200 ml ulja
– 125 g nemasnog sira
– 5 kašika šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrijati na 180 stupnjeva. Pripremiti pleh 20×20 ili okrugli sličnih dimenzija, staviti papir za pečenje.
Brašna staviti u jednu posudu i promiješati, pa dodati prašak za pecivo.
Dodati rendane mrkve i šećer i dobro izmiješati, a zatim dodati umućena jaja. Dodati ulje, i sve opet fino izmiješati.
Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći 50 minuta, dok ne bude fine smeđe boje.
Izvaditi pleh i sačekati da se kolač ohladi.
Sir i šećer u prahu staviti u jednu posudu i mutiti dok masa ne bude kremasta, pa staviti u hladnjak na 15 minuta.
Kolač premazati ohlađenom masom od sira i šećera, pa ga iseći na kocke. Dekorirati rendanom mrkvom, sjeckanim orasima ili bademima, po želji.