Novi Zakon o radu u HNŽ-u

Poslodavac će trudnicama morati reći sve o riziku posla i dati procjenu

14.06.2017.
u 11:00

Poslodavac koji ne obavijesti djelatnike o rizicima za sigurnost zdravlja te mjerama koje je poduzeo radi unapređenja sigurnosti i zaštite zdravlja bit će kažnjen novčanom kaznom od 1000 do 5000 KM, piše Večernji list BiH. Jednaku novčanu kaznu može očekivati i onaj poslodavac koji ne osigura da pristup radnim mjestima s povećanim rizikom imaju samo radnici koji su dobili posebne upute i zaštitna sredstva, kao i onaj poslodavac koji ne osigura djelatnicima sredstva i opremu osobne zaštite, stoji u nacrtu Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu koji je nedavno razmatran na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Riječ je o usklađivanju županijskog zakona s federalnim.
Obveze poslodavca
Zakon definira da pravo na sigurnost na radu imaju djelatnici, odnosno osobe koje su na stručnom osposobljavanju, osobe koje se nalaze na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji, učenici ili studenti na praktičnoj nastavi, osobe koje sudjeluju u javnim radovima, koje obavljaju volonterske radove, osobe koje za vrijeme izdržavanja kazne zatvora rade u zatvorskoj radionici, na gradilištu ili nekom drugom radnom mjestu, kao i druge osobe koje se zateknu u radnoj okolini radi obavljanja određenih poslova ako je o njihovoj prisutnosti upoznat poslodavac.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije