Udruženje poslodavaca FBiH

Poslodavci traže subvencioniranje plaća, moratorij na vraćanje kredita

Fena
13.03.2020.
u 13:38

Smailbegović je rekao kako bi vlast trebala osnovati kompenzacijski fond kako bi proračunskim sredstvima bile sufinancirane plaće i doprinosi radnicima

Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je danas formiranje kriznog stožera poslodavaca i gospodarskih komora koji bi surađivao s Kriznim stožerom Federalnog ministarstva zdravstva kako ne bi bile uvođene mjere koje bi imale direktne posljedice na gospodarstvo.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je na konferenciji za medije u Sarajevu da bi vlast trebala osnovati kompenzacijski fond kako bi proračunskim sredstvima bile sufinancirane plaće i doprinosi radnicima.

- Također, Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva za pomoć gospodarstvu - naveo je Smailbegović.

Dodao je da poslodavci traže i moratorij ili prolongiranje vraćanja kredita bankama, kako za kompanije tako i za radnike, do normalizacije stanja.

Smailbegović je naveo da bi ministarstva prometa i trgovine trebala uspostaviti suradnju sa zemljama u regiji kako bi omogućili neometan protok roba u i izvan BiH.

- Podržavamo većinu mjera federalnog i županijskih kriznih stožera, iako za neke nismo sigurni da su potpuno opravdane, a sve kako bi zadržali radna mjesta i kako bi naši zaposlenici što manje osjetili krizu - izjavio je Smailbegović.

Istaknuo je kako su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla, a da situacija u Italiji otežava poslovanje tekstilne, metalne i autoindustrije.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje izvanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi.

- Tvrtke se suočavaju s nemogućnošću poslovanja zbog nastale situacije jer nisu u stanju nabavljati sirovine ili isporučiti proizvode na ciljana tržišta - pojasnio je Jašarspahić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije