Zakon o radu u RS

Poslodavci tražili da se stanka ne računa u radno vrijeme

RAM Conrtuction Services workers Kevin Hamm, Howell, and Joseph Zucca, Westland, rest in the shade during their lunch break on Wednesday. Zucca attempts to stay cool by drinking lots of fluids. Melanie Maxwell I AnnArbor.com
27.12.2015.
u 07:45

Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o radu koji će se naći na skupštinskim klupama u ponedjeljak, 28. prosinca, po hitnoj proceduri

U ponedjeljak bi se, unatoč najavama iz sindikata o prosvjedima, trebao u Narodnoj skupštini RS-a naći pred zastupnicima prijedlog novog Zakona o radu. Kako piše ATV, prije samog usvajanja prijedloga novog zakona u Vladi RS-a, poslodavci su htjeli iskoristiti priliku te progurati nekoliko svojih prijedloga. Između ostalog, ukidanje regresa te da se stanka ne računa u radno vrijeme. Poslodavci ipak traže da se prekovremeni rad, otpremnine, godišnji odmor, kao i stanke na radu izjednače sa zakonom u Federaciji kako bi troškovi rada kompanija bili na istoj razini. U suprotnom, tvrde, RS će imati lošiji poslovni ambijent.

Usvojeni prijedlog

Ali ipak, Vlada RS-a je usvojila prijedlog Zakona o radu i uputila ga u skupštinsku proceduru. Kako je kazao Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović poštovane su sve zakonske procedure. Kazao je kako je poslovna zajednica bila kooperativna i da je sudjelovala u razgovorima o zakonu, dodajući da je u početku poslovna zajednica dala 88 primjedbi na radnu verziju zakona, koje su se, "na kraju svele na njih nekoliko". "Kada je riječ o Savezu sindikata RS, njihovih primjedbi nije bilo zato što nisu htjeli dijalog. Zakon o radu je veoma bitna tema, posebno za radnike koje predstavlja Sindikat, a oni nisu smatrali da trebaju razgovarati o ponuđenom materijalu", rekao je Savanović. Dodao je kako su rješenja, predložena u tekstu novog Zakona o radu, mnogo povoljnija i bolja od rješenja u Zakonu o radu Federacije BiH, navodeći kao primjer da je, prema rješenjima RS, stanka plaćena, a da se u minuli rad računa sav staž. Iz Saveza sindikata RS nisu željeli razgovarati o predloženoj radnoj varijanti novog Zakona o radu, već su inzistirali da se rade izmjene i dopune postojećeg Zakona o radu.

Najavljeni prosvjedi

"Prosvjedi će biti uoči zasjedanja Narodne skupštine. Zahtjev je otišao policiji Republike Srpske u skladu sa zakonom na vrijeme i očekujemo odobrenje. Ovaj prosvjed ne organiziramo mi, nego Vlada RS svojom odlukom da mimo volje socijalnog partnera ide po hitnoj proceduri u donošenje Zakona o radu", rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS. Iz Sindikata optužuju Vladu da je izašla iz socijalnog dijaloga i otvorila put za formiranje ekonomsko-socijalnih vijeća na razini BiH, što je zahtjev MMF-a. Prijedlog zakona koji će se u ponedeljak naći pred zastupnicima nije bitno drugačiji od radne verzije. Svih 20 razloga za otkaz na koje je upozoravao Sindikat ostali su i u konačnom prijedlogu. Međutim, premijerka Željka Cvijanović kaže kako nema razloga za paniku među radnicima zbog usvajanja novog Zakona o radu RS jer su sva postojeća prava zaštićena zakonom, te kako će opseg određenih prava ovisiti o sposobnosti socijalnih partnera, odnosno i sindikata da ih obrani i zagovara ispravne stavove, te se za njih izbori argumentima. "Nije istina da će radnicima biti ukinuta ranije stečena prava, to je laž. Sindikati mogu koristiti različite metode kako bi mobilizirali članstvo ako se žele odazvati prosvjedima, to je legitimno", rekla je Cvijanović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije