Za pet godina

Potrošnja cigareta je skoro prepolovljena u BiH

26.10.2015.
u 06:15

Pojačana potrošnja cigareta iznad očekivane značajno se odrazila na prihode

Stalni rast maloprodajnih cijena u uvjetima dugogodišnjeg gospodarskog pada, odnosno stagnacije regionalnih tržišta, uzrokuje pad na tržištu cigareta i pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima te eksploziju potrošnje rezanog duhana.

Tako je samo u razdoblju od pet godina potrošnja cigareta u BiH smanjena za više od 40 posto, navodi se u analizi Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Uvođenje specifične trošarine sredinom 2009. i njen kontinuirani porast donijeli su prvih godina harmonizaciju politike za EU koja predviđa smanjenje potrošnje u očekivanim okvirima (4 - 8 posto godišnje). Već u 2012. pad potrošnje oporezivanih cigareta je premašio 12 posto, a u 2013. 20 posto. Ipak, ovi trendovi se ne mogu uzeti kao realni, s obzirom na snažan porast crnog tržišta rezanog duhana posljednjih godina kada je zabilježen ogroman rast potrošnje rezanog duhana od 700 posto.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije