uobičajeno za ovo doba godine

Povećan broj građana s respiratornim infekcijama: Liječnici svjetuju kako se liječiti

prehlada
19.10.2022.
u 12:33

Najviše je prehlada sa simptomima grlobolje, blage glavobolje, curenja iz nosa i temperature do 38 stupnjeva, kaže Stanić

U protekla 24 sata u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije pomoć je zatražilo oko 300 pacijenata.

Prema riječima dr. Melite Stanić, specijalistice urgentne medicine, najviše je kardiovaskularnih bolesnika i osoba s respiratornim infekcijama.

- Naglasila bih da se povećao broj respiratornih infekcija, posebno kod dječijeg uzrasta, što je rekla bih i uobičajeno za ovo doba godine. I koronavirus je oko nas, ali u posljednja 24 sata mi smo registrirali samo jednu osobu pozitivnu na COVID-19. Naravno da sve i ne testiramo, nego samo one čiji simptomi ukazuju na mogućnost zaraze. Najviše je prehlada sa simptomima grlobolje, blage glavobolje, curenja iz nosa i temperature do 38 stupnjeva, kaže Stanić, piše Faktor

- Što se tiče kardiovaskularnih bolesnika, poput angine pectoris i onih sa neurološkim problemima, promjene vremena oni itekako osjete, a posebno im ne pogoduje izrazito hladno vrijeme koje ovih dana imamo u jutarnjim satima - kaže Stanić.

Kako bi se izbjegle komplikacije Stanić kardiovaskularnim bolesnicima preporučuje da ujutro ne izlaze iz svojih domova ako ne moraju ili da se adekvatno obuku i redovito uzimaju propisanu terapiju.

- Kod respiratornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem najvažnija je higijena, a ona podrazumijeva često pranje ruku te higijenu prostora u kojem se boravi kao i često provjetravanje prostorija. Pojačati prehranu sa vitaminima i izbaciti iz jelovnika brzu prerađenu hranu. U slučaju temperature koja prelazi 38 stupnjeva, skidati je paracetamolom, ni u kom slučaju uzimati antibiotike koji ne daju nikakav efekt kod viroza. Jedino ako se jave određene komplikacije, a po savjetu liječnika koji je izvršio pregled, pacijentu se može uključiti odgovarajući antibiotik – istaknula je Stanić.

I u Javnoj ustanovi Dom zdravlja SŽ pojačan je priliv pacijenata zbog respiratornih infekcija, osobito u pedijatrijskoj službi te u dispanzerima za školsku medicinu.

- Ovako nešto smo i očekivali jer smo u sezoni respiratornih infekcija. U narednom razdoblju stiže i gripa protiv koje uskoro počinje cijepljenje, jer je poznato da je organizmu potrebno dva do tri tjedna kako bi stvorio imunitet - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ.

Dodaje kako je zadovoljavajući odziv djece za redoito cijepljenje. 

- Još smo daleko od broja koji bi trebao biti, ali je važno da cijepljenje prema kalendaru ide uzlaznom putanjom. Pokušavamo putem medija, ali i pedijatri u kontaktu s roditeljima, podizati svijest o važnosti redovitog cijepljenja djece kako bismo izbjegli povratak bolesti koje su davno iskorijenjene s naših prostora. To je jednostavno recept za nacionalni imunitet - naveo je Šarkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije