Rasprava o nasljeđu Haaškog suda

Pravda mora doći do svakog doma i žrtve zločina

HAAG
23.06.2017.
u 08:00

- Tri strane u BiH imaju različit pogled na rad Haaškoga suda, od krajnje negativnih koji tvrde da rad Suda šteti odnosima u BiH, do ocjene koju ja podržavam, a to je da bez Suda ne možemo govoriti o pravdi na području bivše Jugoslavije. Kada je u pitanju selektivnost u primjeni pravde, vjerujem da pravnom institutu “udruženi zločinački pothvat” nije mjesto u Haaškom sudu ni u bh. pravosudnim institucijama, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvarajući konferenciju “Dijalozi o nasljeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju”.

Pravda za žrtve

Dodao je kako pravda mora doći do svakog doma i žrtve zločina kako bi se svaki logor tako i definirao, da oni koji su ih uspostavili uistinu osjete pravdu te kako bi obitelji konačno došle do posmrtnih ostataka svojih srodnika. Podsjetio je da veliki broj zločina nije procesuiran.
- Na tisuće su onih koji nisu procesuirani. Duboko vjerujem da se na to drugačije gleda nego nekada i siguran sam da ćemo izdvojiti dovoljno sredstava da svi ljudi koji rade u Tužiteljstvu i Sudu BiH ne budu okaljani zbog političkog utjecaja na njihov rad. Uvjeren sam da ćemo završiti one procese koje nismo u posljednjih 20 godina. Također, uvjeren sam da vaš posao nije ostvariti pomirenje, nego ostvariti istinu i pravdu, iako ćemo najveći dio tog posla morati uraditi mi u BiH, kazao je Čović.
Na početku trodnevne konferencije govorili su predsjednik ICTY-ja Carmel Agius, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i registrar John Hocking, podsjećajući da su pred tim sudom procesuirani najodgovorniji za zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ, njih 161, te da je tijekom suđenja ispitano više od 5000 svjedoka. Pozvali su aktere u BiH i regiji da nastave procesuiranje ratnih zločina kako bi svi koji su odgovorni bili privedeni pravdi, izražavajući očekivanje da će takvo opredjeljenje biti u vrhu političke agende.

Gosti iz regije

Cilj konferencije je, kako je rečeno, da se drugima omogući oslonac na postignuća koja je Haaški sud ostvario tijekom 24 godine postojanja. Kako je najavljeno, sudionici skupa će istražiti na koji način rad ICTY-ja može formulirati odgovore na zvjerstva i zločine vezane uz sukobe na nacionalnoj razini na brojnim poljima te, istodobno, iskoristiti transfer iskustava stečenih u nacionalnim okvirima.
Na konferenciji sudjeluju predstavnici nacionalnih pravosuđa, žrtava, mladih, pravnici, novinari, političari, predstavnici nevladinih organizacija, akademske zajednice i drugi predstavnici civilnog društva iz regije, kao i međunarodni stručnjaci i predstavnici akademske zajednice te suci i zaposlenici ICTY-ja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije