BARIŠA ČOLAK:

Pravosuđu BiH potrebne korjenite reforme

Bariša Čolak
30.01.2016.
u 11:00

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak smatra kako su pravosuđu BiH potrebne korjenite reforme, te kako posebno treba voditi računa o izboru kadrova.

Čolak, koji je bio ministar pravde BiH, ističe kako se, ovaj, treći stub vlasti mora razvijati i unaprijeđivati.

"Iako postoje određena obećanja u okviru strukturalnog dijaloga, rezultati pravosuđa u BiH još nisu dobri. Moram priznati kako nisu bili dobri ni kada sam ja bio ministar, sve je išlo vrlo sporo", rekao je Čolak za današnji "Dnevni avaz".

Osvrćući se na privođenje i proces koji se vodi protiv lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, Čolak je naveo kako je više puta rekao kako se ne slaže sa spektakularnim uhićenjima, jer smatra da to nema nikakvog smisla.

"Svi se sjećamo kako su završavali ti procesi i koji je bio krajnji efekat. Privođenje bi trebalo biti samo u onim slučajevima kada je to zaista nužno. U protivnom, tim privođenjima i takvim procesima dokazujemo neprofesionalnost i neefikasnost u pravosuđu BiH", objasnio je Čolak.

On smatra da je teško prognozirati posljedice uhićenja Radončića, dodajući kako se one već osjećaju, osobito kada je riječ o radu Parlamenta FBiH.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
l.o.p.i.n.e
14:09 30.01.2016.

U pravu si,prvo pođi od sebe

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?