Čović ne odustaje

Predizborna kampanja ne smije zaustaviti europski i euroatlantski put BiH

27.07.2017.
u 07:00

Usuglašavanje oko potpisivanja ugovora o Prometnoj zajednici, Zakon o trošarinama, ispunjavanje upitnika EU samo su dio tema koje su se jučer trebale razmatrati na radnom ručku koji je sazvao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Mostaru, piše Večernji list BiH. 

Bakir prvi otkazao

Cilj je, objašnjava Čović, bio da se u opuštenijem ozračju stvore preduvjeti za dogovor lidera stranaka koje su na vlasti na svim razinama glede ubrzavanja europskog i euroatlantskoga puta BiH, što bi, uz rješavanje Izbornog zakona i Zakona o javnom RTV sustavu, trebali biti prioriteti svih, a ne samo hrvatskih predstavnika u vlasti. Radnom ručku su, uz članove Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, trebali prisustvovati i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kao i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić. Ručak je otkazan s obzirom na to da je dio predstavnika stranaka bio u nemogućnosti prisustvovati mu.
Iako je bio upoznat s temama o kojima se trebalo razgovarati i o važnosti njihova rješavanja, prvi je dolazak otkazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a potom i Fahrudin Radončić koji nije vidio svrhu sastanka ako mu neće nazočiti jedan od glavnih aktera - Izetbegović.
Hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića takav rasplet događaja nije obeshrabrio. Ističe kako su pred BiH u idućem razdoblju brojni zadaci kada je riječ o putu prema EU i NATO-u te da je na tom ručku želio s kolegama dogovoriti neke od smjernica kako bi se ono što EU očekuje od BiH realiziralo u što skorijem roku. Naime, prošli tjedan su ponovno započeti razgovori s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom  Mogherini, europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom te predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom koji imaju svoja očekivanja od domaćih političara, a za njihovu realizaciju je potreban dogovor i suradnja svih koji su na vlasti. Hahn je ovaj tjedan uputio i pismo kritike glede nepotpisivanja ugovora o Prometnoj zajednici, što je također jedna od točaka koja je jučer trebala biti razmatrana, a možda i dogovorena.
Čović ističe kako ne planira odustati od pokušaja da se ostvari napredak i dodaje kako su, unatoč tome što je ručak otkazan, po njemu, neke stvari ovaj tjedan pomaknute s mjesta. Tako je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj u utorak dogovoreno kako će svaka iduća sjednica tog tijela počinjati istom točkom, a to je upitnik EU. Naime, predsjedatelj Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić će na svakoj sjednici informirati članove Predsjedništva BiH dokle se došlo s odgovorima na upitnik.
- Očekivanja su da upitnik bude popunjen do kraja kolovoza i predan na prevođenje. Realno je da posao glede prevođenja bude gotov do kraja rujna - smatra Čović.

Kampanja je počela

Druga točka o kojoj će Predsjedništvo BiH ubuduće biti redovito informirano je napredak u ispunjavanju uvjeta za aktivaciju MAP-a. Taj zadatak je na ministrici obrane BiH Marini Pendeš.
- Ideja je da, kada je u pitanju MAP, dobijemo pozitivan stav u listopadu kako bismo u prosincu dobili poziv za aktiviranje Akcijskog plana za NATO savez. Ukratko rečeno, u tom slučaju bismo imali status Makedonije jer su svi drugi u našem okruženju, izuzev Srbije, koja ne ulazi u NATO, već u tom sastavu - kaže Čović. On se osvrnuo i na pitanje pristupanja BiH Prometnoj zajednici za koje smatra da bi bilo riješeno da je na posljednji sastanak koji je održan nedavno u Trstu predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić poveo resorne entitetske ministre prometa i veza. Naglasio je kako Mogherini očekuje da ta stavka bude riješena do kraja kolovoza. Jednako tako, očekuje se i usvajanje Zakona o trošarinama, što je jedan od glavnih reformskih uvjeta postavljenih pred vlasti u BiH. Za hrvatske predstavnike u vlasti, ističe Čović, usvajanje Zakona o trošarinama nije sporno s obzirom na to da će se njime riješiti i dio problema financiranja zdravstvenih ustanova, poput Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kojoj je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine i prije nekoliko dana blokirala račune.
- Za sada smo uspjeli riješiti blokadu bolnice. Međutim, financiranje zdravstvenih ustanova treba riješiti sustavno, a to možemo upravo kroz Zakon o trošarinama, gdje bi se dio sredstava odvajao za zdravstvo - kaže predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Unatoč svim prijeporima, pa i otkazivanju jučerašnjeg radnog ručka, Čović je uvjeren da će BiH vrlo skoro dobiti kandidacijski status za Europsku uniju.
- Gotovo sam siguran da ćemo dobiti kandidacijski status ne zbog nas, nego zbog Bruxellesa. Hoće li to biti početak iduće godine, sredina godine, pred izbore ili odmah nakon izbora, to će biti njihova kalkulacija - navodi Čović.
On se dotakao i odluka Ustavnog suda BiH kojima su izbrisane određene odredbe Izbornog zakona. S odlukom Ustavnog suda, kao i činjenicom da, ako se te odluke ne provedu,idući parlamentarni izbori u BiH neće moći biti provedeni do kraja, upoznat je i povjerenik Hahn. Naime, u slučaju neprovedbe odluke Ustavnog suda oko Izbornog zakona izbori se mogu organizirati, ali se neće moći provesti do kraja jer se neće moći izabrati Dom naroda Federacije BiH, što znači da nema ni izbora predsjednika Federacije, Vlade BiH, kao ni državnog Doma naroda. Čović je svjestan i da je kampanja za parlamentarne izbore 2018. već počela te da određene stranke pokušavaju prikazati raskol među hrvatskim strankama. - Kod Bošnjaka imate situaciju gdje su lideri SDA i SBB-a u sukobu, kod Srba nije ništa bolja situacija, a tu je i sarajevska ljevica koja ima svoju priču. Jedino se smatra da Hrvati imaju jednu cjelinu kroz Hrvatski narodni sabor i to će se raznim načinima pokušati razbiti. To će biti, nažalost, ozračje u BiH do izbora - zaključio je Čović koji, unatoč svim negativnim porukama koje dolaze s drugih strana, ne kani odustati od europskog i euroatlantskoga puta BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije