posjeta

Predsjednik UO Privredne komore Švedske u BiH posjetio FIPA-u

greageg
07.03.2017.
u 16:00

 Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s predsjednikom Upravnog odbora Privredne komore Švedske u BiH Adnanom Hadžićem o saradnji na povećanju švedskih investicija u BiH, kao i o postojećim švedskim firmama koje posluju na tržištu BiH i problemima s kojim se suočavaju.

Komora trenutno broji 67 firmi koje posluju u oblasti IT-a, poljoprivrede, metalskog i drvnog sektora, a neke od uspješnijih švedskih firmi u BiH su: Zinkteknik, Natural Food, Maguba, itd.

Hadžić je istakao nedostatak IT kadra u BiH kao jednu od prepreka za snažnije prisustvo švedskih firmi u IT sektoru, političku nestabilnost koja tjera investitore iz BiH, kao i negativnu percepciju o zemlji kao investicijskoj destinaciji.

Dogovoreno je da se FIPA uključi u manifestaciju "Dani stranih  tržišta" na kojoj će u kolovozu 2017., Privredna komora Švedske u BiH okupiti kompanije u istočnoj Švedskoj, radi prezentacije mogućnosti za ulaganje u BiH, s fokusom na IT sektor, a postoji i ideja o formiranju privrednog fonda bh. dijaspore u Švedskoj za investiranje u BiH.

FIPA usko surađuje s komorom, te će pružiti svu potrebnu podršku za značajnije prisustvo švedskih kompanija u BiH, priopćeno je iz te institucije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?