Humanitarna izložba

Predstavljen nakit, slike, grafike

20.12.2017.
u 08:00

Humanitarno-prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, na kojoj su prikazani njihovi radovi nastali u sklopu radno-okupacijske terapije, upriličena je jučer u Mostaru.

Tradicionalna izložba

Na izložbi su predstavljene brojne rukotvorine, od nakita i slika do grafika, keramičkih, pletenih i ostalih eksponata.

Svakako je važno naglasiti kako se ova izložba tradicionalno održava već sedmu godinu zaredom, a cilj je izložbe prikazati radove izrađene raznim umjetničkim tehnikama i prikupiti financijska sredstva za nabavu potrošnog materijala za nastavak rada u radno-okupacijskoj terapiji.

Sastavni dio rehabilitacije

Predstojnik Klinike za psihijatriju prof. dr. Miro Klarić kazao je kako se na izložbi mogu kupiti uradci koje su ručno napravili pacijenti spomenute klinike, a riječ je o suvenirima i ukrasima s detaljima nadolazećih blagdana.

Ocijenio je kako se radovi izrađuju više od godinu dana te da je svim pacijentima ponuđeno da sudjeluju u radno-okupacijskoj i kreativnoj terapiji.

Damir Bošković, okupacijski terapeut u Klinici za psihijatriju u SKB-u Mostar kazao je kako je radno-okupacijska terapija sastavni dio rehabilitacije i liječenja pacijenata na psihijatriji.

Osnovni zadatak terapeuta je istražiti i obogatiti njihovu unutarnju ljepotu te ih ujedno pripremiti za izlazak vani.

- Ima mnogo tehnika, svaka od njih ima svoj cilj, a to je ozdravljenje pacijenta. Mi kao terapeuti, zajedničkim radom s psihijatrom, psihologom ili socijalnim radnikom zaokružujemo jednu cjelinu, a kroz ove radove vidimo rezultat terapije i djelovanja na pacijente.

Ova izložba bi svima nama trebala poslati jasnu poruku koliko ovi ljudi imaju ljepote i iskrenosti u sebi.

Radovi su nastali i djelomično spontano, iz njihove želje za radom i samoozdravljenjem, kazao je Bošković te dodao:

- Kao terapeut ne mogu najrelevantnije odgovoriti na pitanje koliko ova terapija pomaže pacijentima, ali kao čovjek mogu kazati da je to nemjerljivo. Fizički rad koji se cijeni, koji se vrednuje, jako puno pomaže ovim ljudima, istaknuo je terapeut Damir Bošković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije