Doris pack s kolegom Toninom Piculom

Preustrojiti Federaciju kako 
bi se popravio položaj Hrvata

Tonino Picula ugostio zastupnicu Doris Pack na TV panelu
Foto: VL FOTO
11.05.2014.
u 10:22

Pack upozorava da Hrvati u Federaciji BiH nisu tretirani kao što bi trebali biti. Prošla vlada u ovome entitetu nije uspostavljena kao što je trebala, ali je bila prihvaćena od predstavnika EU-a. “Situacija je sada postala gora”, kaže Pack

Tonino Picula u ulozi voditelja ugostio je u TV panelu u Bruxellesu višegodišnju zastupnicu u Europskom parlamentu i šeficu izaslanstva za zemlje Jugoistočne Europe Doris Pack, a tema je bila rezolucija koju je Europski parlament usvojio 6. veljače o napretku BiH. Vrlo zanimljiv zaokret dogodio se u modeliranju ove rezolucije i porukama od onih koje su ranije upućivane - ukazao je tom prigodom Picula.

Paradoks Balkana

Nedostatak političke volje među političkim liderima za suradnjom s dužnosnicima Europske komisije, neučinkovite institucije, kao i posljednji razvoj događaja doveli su zemlju do eskalacije prosvjeda i nasilja. 
Pri tome je Picula ocijenio kako je svojevrsni paradoks činjenica da se postigao dogovor između Beograda, Prištine i Bruxellesa dok istodobno nisu u stanju napraviti kompromis Sarajevo, Banja Luka i Mostar za europsku budućnost zemlje. 
Šefica izaslanstva Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu ocijenila je da je položaj Hrvata nezadovoljavajući u FBiH, te da BiH ima problem zbog Daytonskog sporazuma i lokalnih političara. Kako bi se popravio položaj Hrvata, Pack zagovara restrukturiranje FBiH. 
“Želim da Hrvati kao narod ostanu konstitutivni dio ove zemlje i moramo naći mogućnost da to tako bude. Ali, u isto vrijeme moramo im pomoći da se Federacija strukturira na drugi način. Od mnogih vodećih hrvatskih dužnosnika sam bila optuživana za ono što govorim. Rekla sam zašto trebamo ovih deset županija? Možemo imati općine. A te općine trebaju imati moć koju sada imaju županije. U mnogim općinama Hrvati čine većinski narod i ne bi bili zanemarivani kao do sada”, rekla je članica grupacije Europske pučke stranke (EPP) Doris Pack u razgovoru s Piculom, koji je pak dio socijalističke grupacije u Parlamentu Europske unije.

Hrvati i “Sejdić - Finci”

Na primjedbu zastupnika Picule da pred BiH stoje krupna neriješena pitanja poput slučaja “Sejdić - Finci” koji zahtjeva veće balansiranje u predstavljanju konstitutivnih naroda, zastupnica Pack se složila s time i upozorila da su se s uspostavom aktualne Vlade FBiH, koju je podržala i međunarodna zajednica, stvari samo pogoršale. “BiH mora primijeniti “Sejdić-Finci” pravilo, mora poštovati sve narode. Ali, u isto vrijeme moramo obratiti pozornost na to kako Hrvati u Federaciji BiH nisu tretirani kao što su trebali biti. Prošla vlada u Federaciji nije uspostavljena kao što je trebala, ali je bila prihvaćena od naših predstavnika. Situacija je sada postala gora. I sada imamo problem, ne samo “Sejdić-Finci” slučaj, već i problem Hrvata u FBiH”, rekla je Pack. 
 Priznala je i da je Daytonski sporazum problematičan, ali i da velika odgovornost leži na lokalnim liderima. 
“Kao prvo, problematičan je Daytonski sporazum i Ustav koji je stvoren, za koji građani nisu krivi, ali imam dojam kako je veliki nedostatak političke volje da se promijeni nešto da se krene naprijed. Usuđujem se reći da vođe nisu zainteresirane da zemlja ide u Europsku uniju zato što bi se trebali odreći mnogih stvari dobivenih trenutačno visokom korupcijom i zašto bi to učinili”, pita se Pack.     

Ključne riječi

Komentara 2

H2
hercegovac - 2
17:45 11.05.2014.

Pozdravljam da se u Evropskom parlamentu razgovara o položaju Hrvata ne u F BiH već i u cijeloj BiH, a tome su najviše doprinijeli Visoki predstavnici disciplinirajući one koji su bili najkoperativniji u svemu, a ti isti Visoki predstavnici susu nagrađivani novim političkim angažmanom, pa umjesto da politički odgovaraju za svoja nedjela ponekad dijele packe ponovno prema Hrvatima kriveći Daytonski sporazum kojeg su svesrdno kršili. Zato, nije samo problem u F BiH nego u cijeloj BiH, jer Srbi kao agresori su nagrađeni tzv. Republikom i ako nisu izišli ni na referendum 1990. godine. Zar se radi na reformi političkog sustava samo u 1. dijelu BiH ( F BiH ) što je još jedan apsurd u državi koja se zove BiH ! ! !

JM
jezero-matica
14:26 12.05.2014.

"Šefica izaslanstva Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu ocijenila je da je položaj Hrvata nezadovoljavajući u FBiH".Ja bih ovdje dodao da je polozaj Hrvata u cijeloj BiH KATASTROFALAN a ne samo u Federaciji.Od potpisivanja Woshington-skog i Dayton-skog ugovora,isti se stalnoo mijenja na stetu Hrvata!Tako da smo dovedenu u neravnopravniji polozaj nego nacionalne manjine iako smo konstutivni narod! I to sve pod pokroviteljstvopm tzv.medjunarodne zajednicer!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?