Udruga "Insula"

Prezentiran prvi sustav za kontinuirano mjerenje šećera, u HNŽ-u oko 11. 500 dijabetičara

Foto: Fena
1/3
25.09.2019.
u 16:15

Udruga dijabetičara u HNŽ „Insula“ organizirala je u srijedu u Mostaru prezentaciju prvog registriranog sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi - S7 EasySense CGM, na kojoj je istaknuto kako je to prvi sustav takve vrste u BiH koji će umnogome olakšati život pacijenata s dijabetesom.

Organizatori su istaknuli kako je građanska inicijativa "Za život s manje boli", koja je pokrenuta prije godinu dana, usvojena na Parlamentu FBiH te da slijede koraci donošenja pravilnika i osiguranja sredstava za besplatne mjerače.

Po riječima predsjednika Udruge "Insula" Mislava Stapića, u suradnji s tvrtkom Bauerfeind d.o.o. registriran je prvi sustav za kontinuirano mjerenje GUK-a u Bosni i Hercegovini, S7 EasySense CGM te na taj način olakšan put svim dijabetičarima u BiH za lakšu nabavku CGM sustava.

Napomenuo je kako je ovom registracijom završen jedan dio inicijative "Za život s manje boli", ali da se sada očekuju daljnji koraci Vlade FBiH kako bi se odobrilo financiranje spomenutog sustava za dijabetičare.

 - Cilj je ove inicijative da kontinuirano mjerenje šećera dođe na liste ortopedskih pomagala u BiH - poručio je Stapić.

Predavanje o S7 EasySense CGM sistemu održao je dr. Senad Mešković iz tvrtke "Bauerfeind", koji je kazao kako je riječ o uređaju koji samostalno radi, bez podrške inzulinske pumpe te da je kao takav prvi samostalni uređaj koji će se pojaviti na kompletnom tržištu regije.

- Uređaj daje 24-satni profil glikemije, mjeri svake dvije minute i zahvaljujući tome imamo 720 očitanja glukoze u krvi za razliku od klasičnog mjerenja glukometrom gdje korisnik najčešće dobije od jednog do 4 mjerenja šećera u krvi.

Zahvaljujući tome sam korisnik, a i zdravstvena struka može puno bolje kontrolirati šećernu bolest, mijenjati terapiju i prilagođavati životni režim, zaključio je Mešković.

Prema neslužbenim podacima kojima raspolaže Udruga "Insula", u Hercegovačko- neretvanskoj županiji ima oko 11. 500 dijabetičara, od čega 3500 ovisnika o inzulinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?