Žestoka rasprava o temi legitimnog predstavljanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

Priču o legitimnom predstavljanju SDA preuzeo od HDZ-a BiH

27.03.2024.
u 10:54

Žestoka rasprava o legitimnom predstavljanju vodila se u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na posljednjoj sjednici ovog doma prilikom izbora novog dopredsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda. Izen Hajdarević, dosadašnji dopredsjedatelj, podnio je ostavku na ovu dužnost te je trebalo izabrati novog člana rukovodstva iz reda bošnjačkog naroda. Hajdarevićev stranački kolega Aljoša Čampara (Narod i pravda) predložio je Nezima Alagića, izaslanika u Klubu Bošnjaka, dok je prijedlog Kluba Bošnjaka, u kojem SDA ima najviše izaslanika, 11 od 23, bio da Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (Stranka za BiH) bude nova članica rukovodstva Doma naroda iz reda Bošnjaka.

Rasprava o preglasavanju

Prema poslovniku o radu Doma naroda, izaslanici su se najprije trebali izjasniti o prijedlogu Kluba, a potom izaslanika Čampare. No, prije samog izjašnjavanja Haris Zahiragić (SDA), izaslanik u Klubu Bošnjaka, otvorio je raspravu tvrdnjama o preglasavanju i navodnoj ugroženosti Bošnjaka u Federaciji BiH koja se, po Zahiragićevim riječima, očituje u tome da Bošnjacima drugi biraju predstavnike u vlasti. - Vi ćete opet Bošnjacima, mimo volje većine u Klubu Bošnjaka, izabrati člana rukovodstva ovog doma, kao što ste i prošli put izabrali Hajdarevića umjesto Aide Obuće, koja je bila prijedlog Kluba Bošnjaka. Ovog puta s dvotrećinskom potporom Kluba predlažemo Fatimu Gavrankapetanović-Smailbegović, koja nije čak ni iz SDA, ali je čvrsto na braniku interesa bošnjačkog naroda. Znamo da je nećete izabrati, ali znajte da će i ovo nametanje biti dio političkog pamćenja Bošnjaka kao jedno u nizu preglasavanja koje doživljavamo - kazao je Zahiragić. Replicirao mu je Damir Džeba (HDZ BiH), izaslanik u Klubu Hrvata, ujedno i predsjednik Kluba. - Podsjetio bih Zahiragića da je svojedobno i Radoje Vidović imao dvotrećinsku potporu u Klubu Hrvata za predsjedatelja Doma naroda, ali je voljom izaslanika iz drugih naroda za predsjedateljicu izabrana Karolina Pavlović. Tako da smo, osim nametanja Željka Komšića Hrvatima za člana Predsjedništva BiH, imali u ovom domu identičan primjer. Raduje me da SDA sada govori o legitimnom predstavljanju i načelima koja Hrvate u BiH muče dugi niz godina. Međutim, Hrvati do kraja ostaju principijelni, nikada se nisu petljali ni kršili načelo legitimnog predstavljanja kao što se to čini u najvišem tijelu u BiH, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, gdje Bošnjaci dominantno izbornim inženjeringom biraju Željka Komšića i do kraja zagađuju odnose na razini BiH - odgovorio je Džeba Zahiragić. Zahiragićevim tvrdnjama o preglasavanju Bošnjaka očekivano se pridružio i Muamer Zukić (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka, dok su u obranu legitimiteta Željka Komšić stali i izaslanici DF-a Amir Orlović i Vedrana Vujović, kojima Komšićev izbor glasovima drugih naroda, uglavnom Bošnjaka, nije sporan niti dovodi u pitanje njegov legitimitet. - Ako je Željko Komšić legitiman, zašto se nikad nije obratio vetom Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH niti je ikad posjetio hrvatska područja u Federaciji BiH - odgovorio im je Džeba.

Novi član rukovodstva

Raspravu je u okvire izbora dopredsjedatelja potom vratio Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te oba prijedloga stavio na glasanje. Prijedlog Kluba Bošnjaka dobio je tek 24 glasa, dok su ruku za Nezima Alagića, kojeg je predložio izaslanik Aljoša Čampara, podigla 44 izaslanika te je postao novi član rukovodstva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?