HUMANOST NA DJELU

Prikupljene namirnice za potrebite župljane

don Mladen
Braco Selimović
30.12.2013.
u 09:11

Uz dozvolu don Mladena Šutala, mladi ove župe, tzv. BIOS-ovci (BIOS-župni pokret za novu evangelizaciju) su pokrenuli adventsku akciju “Moje malo nekom znači mnogo”

Blagdansko vrijeme je posebno i stoga što budi u čovjeku one najljudskije osjećaje, između ostaloga, i brigu za svoga bližnjeg. Mladi iz župe svetog Ivana apostola i evanđelista u Mostaru organizirali su adventsku humanitarnu akciju naziva “Moje malo nekom znači mnogo”, te su u vrijeme došašća skupljali razne namirnice za najpotrebnije župljane, kojima se pomoć dijelila prije Božića.

Uključila se cijela župa

Uz dozvolu don Mladena Šutala, mladi ove župe, tzv. BIOS-ovci (BIOS-župni pokret za novu evangelizaciju) su pokrenuli adventsku akciju “Moje malo nekom znači mnogo” i svaki tjedan se prikupljala po jedna namirnica. Tako se jednoga tjedna prikupljalo brašno, jedan tjedan šećer, pa ulje, konzerve i slično. Cijela župa je bila uključena i župljani su se rado odazvali ovoj hvale vrijednoj humanitarnoj akciji.

- Mnogo se prikupilo, u akciju su bili svi uključeni, od djece do odraslih, a budući da je veliki broj i potrebnika, mnogo se i podijelilo, a Bogu hvala imat ćemo namirnica za najpotrebnije i za dobro vrijeme koje je pred nama - kazao je don Mladen Šutalo, župni upravitelj župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru.

Prema riječima don Mladena, pomoć se prvenstveno skupljala i dijelila potrebnim župljanima. Svaki župni ured u gradu Mostaru i inače je dužan pomagati župljanima svoje župe, koliko im je to moguće.

- Ako dođe neki vjernik, a nije s terena naše župe, mi ga uputimo da se javi u župni ured kojemu pripada. Dužnost je svakog svećenika brinuti se, kako prvenstveno za dušu svojeg vjernika, tako ako ima i potrebnika bilo koje druge naravi - pobrinuti se i za “tijelo”, tj. da nije gladan, da mu nije hladno, da može kupiti lijekove, platiti račun od struje itd - kazao je don Mladen.

Ono što posebno raduje je činjenica da su mladi župe sv. Ivana apostola i evanđelista sami došli na ideju da sprovedu humanitarnu akciju za potrebite župljane, što samo po sebi dovoljno govori o njima samima i njihovom pogledu na Boga.

Dar se cijeni i uzvraća

A don Mladen svima nama u ovo blagdansko vrijeme poručuje: - Smisao darivanja dolazi od Boga.

Bog nam je darovao svoga Sina u ove dane, Bog nam daruje toliko drugih darova: naše roditelje, prijatelje, susjede, pa i one koji su potrebni naše ljubavi - potrebnike i siromašne, jer je čitav svijet Božji dar ljudima.

Kakav god dar bio, on se cijeni i uzvraća.

Na kraju svega, dar je znak ljubavi prema onome koga volimo i do koga nam je stalo.

Ako je ikada ljudsko srce “slabo” na darivanje, onda je to mjesec prosinac. Po malom Božiću taj dar je postao još draži, jer su u ljubav i križ upakirani.

S jedne strane darujemo srcem, a s druge strane, ako je dar iskren - onda je on plod odricanja, plod žrtve, plod križa. Najvažnije je darovati s ljubavlju, kao što nam je i nebeska Ljubav darovana s ljubavlju - kazao je don Mladen Šutalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?