Orašje

Prof. Edina Pačuković iz Orašja dobila svjetsko priznanje kao jedina medicinska sestra iz regije

14.12.2023.
u 15:53

Prestižno priznanje dodjeljuje Međunarodni odbor Crvenog križa sa sjedištem u Ženevi

Svjetsko priznanje, i to najviše koje može primiti medicinska sestra, stiglo je u Orašje u ruke prof. Edine Pačuković, velike humanitarke, profesorice medicinske skupine predmeta u Srednjoj strukovnoj školi i angažirane u Crvenom križu Grada Orašja, piše Večernji list BiH. Uvijek je bila tamo gdje je najpotrebnija pomoć diljem BiH. Sudjelovala je u brojnim humanitarnim projektima. Uvijek nasmijana, optimistična, u pokretu, angažirana, u najkraćem, prestižno priznanje - Medalja Florence Nightingale dobiva najbolja u regiji kao jedina medicinska sestra koja je odlikovana tim visokim odličjem.

Angažirana i skromna

Priznanje koje dodjeljuje Međunarodni odbor Crvenog križa​ sa sjedištem u Ženevi najviše je međunarodno priznanje koje medicinska sestra može dobiti. U objašnjenju odličja ističe se da se odličjem odaje počast za iznimnu hrabrost i posvećenosti žrtvama oružanog sukoba ili prirodne katastrofe te također prepoznaje primjerne usluge ili kreativni i pionirski duh u oblastima javnog zdravlja ili obrazovanja medicinskih sestara. Prof. Pačuković uvijek je u pokretu i na raspolaganju drugima pa je i prije ovog posljednjeg priznanja njezin rad prepoznat jer je proglašavana 2015. volonterkom godine u Federaciji BiH. Vrijedna profesorica ne voli baš previše govoriti o svojim uspjesima jer smatra da djela govore više od riječi, a osmijeh ili, češće, suza onima kojima pomognem meni je, kao volonterki, najveća nagrada.

- Toliko je velikih ljudi koji su možda i prije mene trebali dobiti priznanje, ali naravno da sam jako ponosna što su mene predložili kao jedinu kandidatkinju uime Crvenog križa BiH kao institucije koja predlaže ovo visoko priznanje svake dvije godine - kaže Edina.

Smatra kako se volonterizam i predanost humanom djelovanju mora imati u sebi utkano kao sastavnice osobnosti. - Utjecaj roditelja je, naravno, presudan, a i sama stvaram svoj put. Upisom u medicinsku školu nekako sam se opredijelila za humani poziv, a angažiranost i izvan radnog vremena, dobrovoljni rad, pa i edukacija, osobito s mladima, ispunjava me i čini sretnom.

Sanjin i Antonio

Priznanje sam dobila zbog angažiranosti u BiH za rad u migrantskom kampu u Bihaću, angažiranosti u poplavama te radu s mladima - kaže nam vedra Edina.

Da se u Crvenom križu Orašje predano radi, govori i činjenica da je troje njihovih volontera dobilo prestižne nagrade za ovu godinu. Uz svjetsko priznanje prof. Pačuković, volonterima godine proglašeni su Sanjin Filipović i Antonio Mišković.

- Naša Gradska organizacija Crvenog križa Orašja ima blizu 100 volontera, koji su spremni pomoći u svakom trenutku i situaciji, tamo gdje je pomoć najpotrebnija, a među kojima su najbrojniji srednjoškolci, što je potvrda da volonterizam u Orašju ima svijetlu budućnost - poručuje prof. Pačuković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije