Svjetski dan zdravlja

Proizvođači lijekova podržavaju ciljeve Reformske agende

lijekovi
07.04.2016.
u 16:23

Proizvođeči lijekova se zalažu da pristup inovativnim terapijama bude osiguran upravo kroz uštede koje se ostvaruju kroz uvođenje generičkih lijekova

Povodom 7. travnja - Svjetskog dana zdravlja, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH podsjetilo je građane Bosne i Hercegovine da je jedan od glavnih ciljeva za koje se Udruženje zalaže u suradnji s vlastima i udruženjima pacijenata dostupnost novih, povoljnijih i boljih lijekova za sve pacijente podjednako na teritoriju cijele BiH.

Dodaju da se zalažu da pristup inovativnim terapijama bude osiguran upravo kroz uštede koje se ostvaruju kroz uvođenje generičkih lijekova ili nekim drugim financijskim modelima sufinanciranja zdravstva. 

Smatraju da je dobar model finaciranje kroz različite poreze i akcize, te u tu svrhu pozdravljaju i ciljeve Reformske agende vezano za djelimično financiranje zdravstvenog sektora kroz izdvajanje sredstava iz akciza na duhan i alkohol.

Udruženje je pozdravilo tu inicijativu i nastojat će, kao dobar i pouzdan partner relevantnih ministarstava, zdravstvenih institucija i udruženja pacijenata, osigurati transparentnu, kvalitetnu i efikasnu proceduru kreiranja liste lijekova, i time omogućiti istu dostupnost zdravstvenoj zaštiti i rani pristup najboljim i najsigurnijim lijekovima, cjepivima i medicinskim proizvodima. 

Udruženje inovativnih proizvođača okuplja 13 tvrtki - AbbVie, Alcon, Bayer, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, MSD, Hoffman la Roche, Pfizer,  Sanofi Aventis i Takeda, priopćeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?