Podhum

Proslavljen obred oblačenja franjevačkog habita trojice novaka Bosne Srebrene

13.07.2021.
u 10:09

NN: Podhum

NA: Proslavljen obred oblačenja franjevačkog habita za trojicu novaka Bosne Srebrene


U nedjelju, 11. srpnja 2021. godine, u župi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu, uz svečano euharistijsko slavlje proslavljen je obred oblačenja franjevačkog habita za trojicu novaka franjevačke provincije Bosne Srebrene. Euharistijskim slavljem, uz asistenciju župnih ministranata kojom je ravnao ceremonijar fra Danijel Lukić, predsjedao je prof. dr. fra Petar Jeleč, vikar Provincije uz koncelebraciju meštra novaka fra Marka Ešegovića, fra Marinka Štrbca, meštra postulanata, domaćeg župnika fra Jurice Periše, dekana livanjskog dekanata i definitora fra Vinka Sičaje te još nekoliko svećenika.

Nakon navještenog evanđelja, obred oblačenja započeo je prozivkom kandidata, njihovim spremnim odazivom Evo me te molbom bratstvu da ih se primi u zajednicu. Blagoslovivši habite, meštar novaka je podijelio habite novacima koji su ih, uz pomoć svojih župnika, po prvi put obukli i time započeli godinu kušnje koju će provesti u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu.

Euharistijsko slavlje nastavljeno je homilijom koju je uputio fra Petar tumačeći Isusov govor o talentima. Posebno je pozvao novake da razvijaju svoje mnoge talente koje im je Bog dao, a pogotovo da budu blizu onima kojima smo mi franjevci poslani, ljudima u nevolji, napuštenima i osamljenima što već više od 700 godina čine franjevci diljem naše divne i napaćene Bosne.

Na koncu svega, župnik je u završnom govoru zahvalio svima koji su sudjelovali na bilo koji način u organizaciji ovog velikog događaja za župu i cijelu Provinciju. Nakon blagoslova, upriličeno je zajedničko fotografiranje te ručak za svećenike, bogoslove, novake i njihovu rodbinu.

Našim novacima fra Anti Paviću (župa sv. Ivana Krstitelja – Podhum), fra Gabrijelu Slomi (župa sv. Ilije Proroka - Kiseljak) i fra Dariu Vrdoljaku (župa Bezgrešnog začeća BDM – Kaštel Štafilić) želimo mir i ustrajnost u nastavku njihove redovničke formacije.


1/39
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije