ZNANOST

Prvorođeni smatraju da su i odgovorniji. A najmlađi? Evo što znanost kaže

Getty Images
01.04.2019.
u 20:58

Globalna internetska zajednica, YouGov, provela je istraživanje koje je otkrilo da postoji značajna razlika u osobnosti najstarijeg i najmlađeg djeteta.

Ako ste stariji brat ili sestra, zasigurno mislite da ste kao prvorođeni odgovorniji i "omiljeniji", no znanost nema potvrde na to, ali ima na ovo.  

Najmlađi brat ili sestra zabavljači su u obitelji, tvrde znanstvenici. Globalna internetska zajednica, YouGov, provela je istraživanje koje je otkrilo da postoji značajna razlika u osobnosti najstarijeg i najmlađeg djeteta.

Ispitanici su zamoljeni da rangiraju svoj smisao za humor u usporedbi sa svojim bratom i sestrom, a anketirani podaci pokazali su i razinu asertivnosti, odgovornosti i vještine upravljanja. Rezultati su pokazali da najmlađi brat uvijek pokušava zabaviti članove obitelji.

Osim toga, najmlađi članovi obitelji imaju i druge karakteristike koje ih izdvajaju od drugih članova obitelji. Više su avanturističkog karaktera, opušteniji su i društveniji, ali i manje odgovorni u usporedbi sa starijom braćom i sestrama.

Razlog tome je što starija braća i sestre preuzimaju odgovornije uloge, a i roditelji su manje strogi prema najmlađem djetetu. Pokazalo se i da su najmlađi brat ili sestra i kreativniji, ali istraživanje pokazuje da starija braća i sestre imaju veći IQ od mlađih. Smatra se kako tome može biti razlog to što se roditelji više posvećuju prvom djetetu nego mlađima. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije