Susreti Čovića

Puna potpora BiH u nastavku procesa pridruživanja EU

čović
15.10.2015.
u 17:57

Predsjedništvo BiH ubrzano radi na unutarnjim reformama u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na odvojenim sastancima primio je ministra vanjskih poslova Češke Republike Lubomíra Zaoráleka i veleposlanika Australije u BiH Davida Stuarta. 

Čović je informirao ministra vanjskih poslova Češke Republike Lubomíra Zaoráleka o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima koje se čine u ispunjavanju uvjeta ka euro integracijama naše zemlje. Izvijestio je češkoga ministra da će naša zemlja najkasnije do 31. prosinca ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i o neophodnim koracima koji će biti poduzeti prije podnošenja aplikacije.

Predsjedništvo BiH ubrzano radi na unutarnjim reformama u BiH, sa svim razinama vlasti koordiniramo provedbu zacrtane Reformske agende, kako bi naša planirana aplikacija bila kredibilna, kazao je predsjedatelj. Naglasio je da je svaki napredak BiH na europskom putu rezultat zajedničkog rada svih institucionalnih aktera u zemlji, te da je ovo povijesna prigoda koja se ne smije propustiti.

Ministar Zaorálek zahvalio je Čoviću za dobrodošlicu te istaknuo kako BiH i Češka Republika, osim fizičke bliskosti, imaju mnogo više zajedničkog nego što se može učiniti na prvi pogled. To su tradicijske veze koje se protežu u prošlost, a koje se produbljuju i u novije vrijeme.

"Obradovani smo pozitivnim ozračjem i pomacima s kraja prošle godine, koji su se nakon godina zamrznutog statusa quo-a, pokrenuli u BiH realiziranjem Reformske agende i u ovom trenutku tu agendu smatramo apsolutnim prioritetom vaše zemlje i spremni smo pružiti ruku pomoći, kazao je ministar Zaorálek.

Istaknuo je kako je najintenzivnija češka potpora upravo usmjerena na nastojanja iz područja integriranja BiH u EU, o kojima ga je Čović upravo informirao. Kazao je kako provedba reformi u BiH mora biti što vidljivija, kako bi ulagači iz Češke prepoznali bh. gospodarstvo, spremno za nova ulaganja. Izvijestio je predsjedatelja i o radu Višegradske skupine, kojom Češka upravo predsjedava, o osnutku fonda zemalјa Zapadnoga Balkana, po uzoru na Međunarodni višegradski fond, koji bi trebao biti potpisan na predstojećem ministarskom sastanku Višegradske skupine (kojemu će nazočiti i Republika Hrvatska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija) a koji će biti održan 13. studenog ove godine u Pragu.

Sugovornici su ocijenili da su politički bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike veoma dobri i bez otvorenih pitanja, na sastanku je, između ostalog, razgovarano o aktualnoj migracijskoj krizi u Europi i prilikama u našoj regiji.

Sastanku su, u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva iz Republike Srpske, nazočili predstojnik Ureda Elvir Čamdžić i savjetnica Diana Čekić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Tijekom susreta s veleposlanikom Australije Dragan Čović informirao je Njegovu Ekscelenciju veleposlanika Stuarta o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, te stadiju reformskih procesa i ispunjavanju vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Veleposlanik Australije iskazao je potporu nastavku procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Naglasio je također kako snažan temelj dobrih odnosa dvaju zemalja čini brojna bh. dijaspora, koja živi u Australiji.

Zajednički je iskazana potreba zaključivanja određenih bilateralnih sporazuma, što bi doprinijelo bržem razvitku sveukupnih političkih i gospodarskih odnosa, navodi se u priopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije