OTKRIVAMO ključne točke međuentitetskog nesporazuma oko rezultata popisa

Rat statističara iz RS i FBiH za 88.226 osoba

ljudi
Marko Lukunić/PIXSELL
11.06.2015.
u 10:16

Predstavnici Eurostata smatraju kako je ključni zadatak da bi se objavili rezultati popisa stanovništva iz 2013. iznalaženje metodologije koja će omogućiti da se ti podaci mogu koristiti za pravljenje kvalitetnih politika, ali i da budu usporedivi s rezultatima popisa drugih zemalja. Kako se obrada popisnih podataka nalazi u finalnoj fazi, tj. fazi kada je potrebno izvesti kategorije stanovništva, prije svega potrebno je primijeniti proceduru izvođenja stalnog stanovništva. U ovom pogledu procedura mora biti usklađena sa Zakonom o popisu, metodologijom popisa i međunarodnim standardima. Međutim, unutar statističkih institucija u BiH postoji različito tumačenje ove kategorije i različiti pristupi ovom procesu. Ukupan broj popisanih osoba u kontingentu osoba označenih da nisu popisani u skladu sa zakonom i metodologijom popisa je 88.226 osoba. Podaci pokazuju da su od ovog ukupnog broja 48.772 osobe ili 55,3 posto rezidentni stanovnici BiH, a 39.454 osobe ili 44,7 posto su nerezidentni stanovnici BiH.

Isključene osobe

Prema dogovoru statističkih institucija prije početka obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH, isključeno je ukupno 50.309 osoba. Ove osobe se odnose na: višestruko popisane osobe - ukupno 43.080 osoba, osobe koje na pitanjima 1. do 7. obrasca P1 (obrazac za osobu), koja su ključna za utvrđivanje rezidentnosti popisanih osoba, nemaju upisan nijedan odgovor – ukupno 7183 osobe i osobe za čije popisnice je u bazu podataka upisan umjetni bar code - odnosi se na obrasce P1 koji su korišteni tijekom obuke terenskog osoblja što nije bilo dopušteno - ukupno 46 osoba...

... VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?