Politički dogovori

Ravnopravnost triju naroda u Izbornom zakonu

izbor
25.01.2016.
u 07:00

Umjesto stalnih političkih kriza, dogovor o Izbornom zakonu i Ustavu vratio bi povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH

Nakon prvog većeg uspjeha koji je donio tzv. novi pristup Europske unije u pogledu podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU, sljedeći veći korak bi trebao biti, kako su to najavljivali i bosanskohercegovački političari, promjena Izbornog zakona i Ustava zemlje koji bi zajamčio jednakopravnu poziciju Hrvata prema druga dva naroda te predstavnika nacionalnih manjina, piše Večernji list BiH. 
Ustvari, riječ je samo o povratku na provedbu načela koja su u više navrata utvrđena, a najznačajniji je bio dokument iz Bruxellesa kada su se predstavnici sedam političkih stranaka usuglasili da će donijeti takve zakonske propise kako se ne bi birali predstavnici malobrojnijih naroda nametanjem volje većinskih naroda.

U suštini izmjena Izbornog zakona, Ustava BiH i entiteta, te zakonskih propisa i drugih dokumenata koji definiraju način biranja predstavnika i odlučivanja u institucijama trebalo bi samo primijeniti ovo načelo. Upravo su slučajevi teških zloupotreba s nametanjem političkih predstavnika Hrvatima, a zatim i sustavna pljačka te zanemarivanje hrvatskih područja doveli do teških kriza u kojima županije doslovno nisu uopće komunicirale s federalnim vlastima, a ovaj entitet klizio je u financijski sunovrat i tešku institucionalnu krizu. Upravo zbog toga je sada vrijeme da se napravi zaokret, te da se s povratkom povjerenja između Hrvata i Bošnjaka započne snažnije raditi na jačanju države BiH. 


O izmjenama Izbornog zakona danas će odlučivati i Međuresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, kao i o posve novom poglavlju Izbornog zakona BiH koje se odnosi na ponašanje medija tijekom predizborne kampanje. Ranije je predloženo da tim poglavljem budu obuhvaćene i mjere koje će vrijediti za tiskane medije. Član Radne skupine Mirko Šarović predložio je da dužnosnici, ako su kandidati na izborima, tijekom predizborne kampanje ne trebaju biti zastupljeni u medijima u svojim redovitim djelatnostima.

Pomoćnica direktora Regulacijske agencije za komunikacije BiH (RAK) Helena Mandić istaknula je ranije kako ovo tijelo predlaže da se zakonom obuhvati odredba prema kojoj novinari ne smiju izražavati bilo kakvu naklonost političkim strankama tijekom gostovanja u medijima, te da mediji imaju pravo odbiti plaćeno političko oglašavanje tijekom kampanje. Radna skupina sastavljena od predstavnika iz više razina vlasti razmatrat će i druge izmjene Izbornog zakona BiH, nakon čega će razmatrati i druge prijedloge koji se tiču izmjena Zakona o financiranju političkih subjekata BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije