Burna rasprava u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta

Rekordan proračun FBiH - prvi put za novorođenčad 16 milijuna, Fondu solidarnosti 50 milijuna KM

25.01.2024.
u 13:28

Proračun Federacije BiH u rekordnom iznosu od 7.474,800.209 KM, što je za pola milijarde više u odnosu na prošlu godinu, u parlamentarnu proceduru uputila je Vlada Federacije BiH početkom tjedna, piše Večernji list BiH. Mnogi ga nazivaju povijesnim jer je prvi put predviđen novac za pomoć određenim kategorijama. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, umjesto odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine, po žurnom je postupku razmatrao proračun na jučerašnjoj sjednici. Sjednica je bila burna, s više stanki, koje je tražila uglavnom oporba, ali i uloženih amandmana na proračun o kojima se dugo raspravljalo.

Stavke i obrazloženja

O federalnom proračunu raspravljat će i Dom naroda na za danas sazvanoj sjednici te će, ako bude potvrđen u ovom domu, Federacija BiH do kraja tjedna ima najviši financijski, ali i politički akt. Prema obrazloženju koje je zastupnicima ponudio jučer tijekom obraćanja ministar financija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH Toni Kraljević, uz povećanje prihoda, bit će tu povećanja za brojne kategorije korisnika, a neke stavke, poput naknada za svako novorođeno dijete, kao dio demografskih mjera, uvode se prvi put u Federaciji BiH. - Uz povećanje izdvajanja za umirovljenike za 317 milijuna KM, imat ćemo za 9,6 milijuna KM povećana izdvajanja za braniteljsku populaciju, za 11 milijuna povećavamo izdvajanja za poljoprivredu i ona će iznositi 175 milijuna. U oblasti poduzetništva u parlamentarnoj proceduri su dva zakona - Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i Zakon o poticaju razvoja malog gospodarstva. Povećavamo ulaganja i za poduzetničku infrastrukturu za 17 milijuna kako bismo povećali konkurentnost poduzeća, 18 milijuna KM bit će uloženo u izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju sportskih objekata, za znanost i obrazovanje također su povećana sredstva. Izdvajanja za oblast socijalne politike uvećana su 57,7 milijuna KM. Prvi put izdvajamo 16 milijuna za svako novorođenče s nadom da će se ta sredstva i uvećati. Kreditiramo s dodatnih 5 milijuna projekte stambenog zbrinjavanja mladih, koji ukupno iznose 20 milijuna KM. Kapitalni transferi nižim razinama povećani su, a za Fond solidarnosti izdvajamo 50 milijuna, 75 milijuna za konsolidaciju javnih zdravstvenih ustanova, 10 milijuna za biomedicinski potpomognutu oplodnju... I to su samo neke od stavki u proračunu koje su uvećane - kazao je ministar Kraljević. Prije rasprave o proračunu FBiH za ovu godinu oporba je još jednom pokušala blokirati rad zakonodavne vlasti osporavajući drugi put u samo dva dana legitimitet ovlasti koje je predsjedateljica Zastupničkog doma Mirjana Marinković Lepić u ostavci dala dopredsjedatelju Mladenu Boškoviću. Iako je Marinković Lepić objasnila da se dopredsjedateljica Edina Gabela nije odazvala njezinim pozivima o postizanju dogovora tko će do izbora novog predsjedatelja voditi sjednice, što je potvrdila i sama Gabela, oporba je i jučer nastavila priču o legitimitetu Boškovića za vođenje sjednice. Priča o prijenosu ovlasti do izbora novog predsjedatelja zapravo je identična načinu na koji su mjesecima blokirali sjednice radnih tijela, Zakonodavno-pravnog te Povjerenstva za izbor i imenovanja. S jasnim ciljem zaustaviti pod svaku cijenu izbor Marina Vukoje, najbolje rangiranog kandidata za suca Ustavnog suda BiH, članovi radnih tijela oporbenih stranaka mjesecima nisu dolazili na sjednice svjesni da bez njih nema kvoruma, blokirajući tako i rad zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Igrokazi oporbe i blokade

Donošenjem zaključka po kojem se u ovakvoj situaciji odluke na sjednicama radnih tijela mogu donositi i većinom glasova nazočnih članova, radna tijela su do popune novim članovima deblokirana. Zaključkom stranaka parlamentarne većine dan je i legalitet Boškoviću da vodi sjednice uz konstataciju kako je prijenos ovlasti napravljen u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma. Uz Boškovića, oporba je pokušala osporiti legitimitet i zastupniku SDP-a Belminu Zukanu koji je Boškoviću, uslijed izostanka tajnika Doma, pomagao u vođenju sjednice. Blokada za blokadom. Tako bi se u najkraćem mogao opisati rad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH posljednjih mjeseci. U blokiranju prednjače zastupnici SDA i DF-a koji se ne mire s gubitkom vlasti, a i ne skrivaju mržnju prema svakom imenovanju na koje je kandidiran netko od predstavnika hrvatskoga naroda. Igrokazi su posebno vidljivi u Zastupničkom domu zbog tijesne parlamentarne većine. Oporba na čelu sa SDA i DF-om kroz Zastupnički dom pokušava čak i blokirati zakonodavne procese u FBiH. U toj su nakani zasad zaustavljeni, ali zasigurno će biti novih pokušaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije