Zloupotreba institucija

Restitucija imovine, RTV kanal i Izborni zakon - vitalni interes protiv prava Hrvata

11.05.2017.
u 11:39

Potezanje bošnjačkih stranaka i izaslanika vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda ponovno je aktualiziralo ranije pitanje koje je bilo sastavni dio travanjskoga paketa, ali i kasnijih razgovora oko ustavnih promjena, piše Večernji list BiH. Tada se razmatralo pitanje reduciranja mogućnosti korištenja vitalnog nacionalnog interesa, kao i vitalnog etnitetskoga interesa, kako bi se smanjile zloupotrebe i blokade u zakonodavnim i izvršnim tijelima vlasti.

Identično objašnjenje

U gotovo svim istupima strani diplomati, uglavnom pod dojmom zahtjeva bošnjačkih stranaka iz Sarajeva, inzistirali su na reduciranju oblasti u kojima bi se mogla pokrenuti ova procedura, no zanimljivo je kako Hrvati nisu ni jednom koristili ili zloupotrijebili tu mogućnost, a oko tri krupna politička i nacionalna pitanja protiv interesa Hrvata pokretali su je bošnjački zastupnici. I prije nego što su to učinili sa Zakonom o RTV sustavu koji je trebao dovesti do uspostave javnog RTV kanala na hrvatskome jeziku, bošnjački izaslanici su srušili izmjene Zakona o restituciji, u čemu im je pomogla i međunarodna uprava. Naime, Zakonom o restituciji bilo je predviđeno vratiti vlasništvo ili isplatiti odštete stvarnim vlasnicima oko milijuna hektara zemljišta i oko tri milijuna četvornih metara poslovnog i stambenog prostora.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije