Helikopteri su uspjeli zaustaviti Savu, a sa zapadnog nasipa nova prijetnja

Rijeka Bosna još uvijek plavi dijelove općine Orašje

Djeca u prihvatnom centru
Foto: VL FOTO
24.05.2014.
u 10:20

Voda sporo otječe, stvorena jezera

Voda na području Posavine je još uvijek daleko od povlačenja, a na pojedinim dijelovima se još uvijek razlijeva i potapa nove površine. Do prekjučer se moglo prometovati između Orašja i Kostrča, no već jučer ta cesta nije bila upotrebljiva. U Odžaku plutaju uginule životinje, Domaljevac i dalje živi na cesti. Posljednje utočište koje voda nije plavila je županijsko središte Orašja koje je voda okružila s tri strane. Općina Orašje zapravo je ugrožena s vodama rijeke Save, zaobalnim i površinskim vodama koje zemlja zbog visokog pritiska i vodostaja podzemnih voda ne može upiti. Najkritičnije je na zapadnom dijelu, gdje nadolaze vode s poplavljenih područja i slijevaju se prema Orašju. Stanje je i dalje kritično i potrebna je i dalje pomoć šire zajednice kako bi se situacija stabilizirala.

Život na cesti

- Orašju barem sada ne dolazi opasnost od Savskoga nasipa, donekle je stabilizirano i s istočne strane gdje je poplavljeno područje uzrokovano velikim probijanjem Savskoga nasipa kod Kopanica jer je krater od 60-ak metara intervencijom OS BiH saniran, no sada prijetnja dolazi sa zapadne strane odakle je područje poplavila rijeka Bosna i prelila veliku količinu vode. Sada upravo te zaobalne vode predstavljaju problem općini Orašje jer je voda stigla do grada i Županijske bolnice u Orašju - izjavio je predsjednik Županijskog stožera Civilne zaštite Marijan Oršolić, predsjednik Vlade PŽ.

Kritična situacija je i na području općine Domaljevac-Šamac. Naseljeno mjesto Domaljevca je 95% pod vodom. Život se na tom području odvija na prostoru uz cestu u dužini od oko tri kilometra. U središnjem dijelu ceste građani se okupljaju u povišenom prostoru gdje se nalazi tržni centar Yimor. Vlasnici Yimora ustupili su prostor za smještaj osoba s ugroženog područja. Oko 2000 metara četvornih je ustupljeno prihvatnom centru u Domaljevcu.

Humani ljudi

Organizirana je kuhinja u restoranu centra, a ispred centra dva puta dnevno župnik fra Blaž Marković na otvorenom služi mise da bi, kazao nam je, udahnuo vjernicima duhovnu snagu za izdržati ove teške trenutke. Do crkve u Domaljevcu može se doći samo čamcima. Cijeli donji dio Domaljevca je pod vodom. Na pojedinim mjestima visina te vode je do 4 metra. Na cijelom području PŽ-a je prevencije radi pokrenut postupak uklanjanja životinja uginulih u poplavama na području PŽ-a. Osim životinja posavskih farmera, na terenima se može naći i dio divljih životinja. Procjene govore kako se samo uz regionalnu cestu Orašje – Šamac u dijelu u kojem se odvija život u Domaljevcu, nalazi oko 2000 uginulih životinja. Zasad nema podataka koliko životinja ima na ostatku PŽ-a. Jučer je utovareno pet kamiona po 30 tona uginulih životinja, koje su odvučene u Inđiju, Republika Srbija, u tamošnju spalionicu. Akcija se nastavlja i dalje. Iz Veterinarskog stožera PŽ-a su upozorili sve mještane da ne izvlače životinje bez nadzora stručnog osoblja. Iz općinskih stožera su zatražili pomoć u nabavi čamaca s plitkim dnom, kako bi se mogle izvlačiti teže životinje. Vojskova i Prud i Zorice u općini Odžak i dalje su pod povlači. Kuće i oranice su pod vodom i uglavnom se do njih može samo čamcima. Ugroženo područje općine Odžak vodom koja se sporo dugačko je 15 kilometara. U Novom Gradu su smješteni pripadnici Oružanih snaga BiH, koji pomažu u zbrinjavanju ugroženog područja. Provodi se dezinsekcija, deratizacija i dezinfekcija tamo gdje se voda povukla. Najveći problem je prikupljanje uginulih životinja jer predstavljaju opasnost od širenja zaraza. Brojni su građani i u ovoj općini ostali bez domova, a smješteni su kod prijatelja ili pak u prihvatnom centru.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije