Otkriva avaz

Salihović tužio državu zbog toplog obroka, traži 5.460 KM!

Goran Salihović
24.11.2016.
u 19:00

Goran Salihović, kojeg je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH prije dva mjeseca suspendiralo s pozicije glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH zbog teških zloupotreba službenog položaja, tužio je državu BiH zahtijevajući isplatu novčanih naknada iz radnog odnosa. Ova informacija potvrđena nam je i u Sudu BiH, gdje je prekjučer trebalo biti održano i pripremno ročište po Salihovićevoj tužbi, ali je odgođeno na zahtjev Državnog tužiteljstva BiH., prenosi Avaz.ba

Odgođeno ročište

Salihović, protiv kojeg je i Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela, od države potražuje, zajedno s još jednim tužiteljem, 5.460 KM. Radi se o potraživanjima naknada za prijevoz, topli obrok, kao i za odvojeni život. Medina Vilić, glavna državna pravobraniteljica, potvrdila nam je da je Državno tužiteljstvo već odgovorilo na tužbeni zahtjev koji je zaprimljen 15. rujna 2016. u ovoj instituciji i da Salihović traži isplatu naknada od 1. studenog prošle do 31. kolovoza ove godine. 

Tužbu za naknade Salihović je, naime, podnio dok je redovno obavljao poziciju glavnog tužitelja, odnosno u razdoblju kada je, kako se sumnjiči, napravio niz zloupotreba i nezakonitosti, zbog čega je i pravosnažno suspendiran, a na osnovu disciplinske tužbe Ureda disciplinskog tužitelja (UDT). 

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva. 

Između ostalog, Salihović se sumnjiči da je u predmetu “Pavlović banka” zabranio postupajućem tužitelju Mirzi Hukeljiću da sasluša predsjednika RS Milorada Dodika, iako je, prema provedenoj istrazi, utvrđeno da je Dodikova vila na Dedinju kupljena sumnjivim kreditom u „Pavlović banci“.  

Salihović je slično postupao i u predmetu „Bobar banka“. Postupajući tužitelj u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužitelju da on uopće nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi suradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji nemaju tužiteljska ovlaštenja.

Sada već bivši glavni tužitelj, kako su pisali mediji, krivac je i za propast predmeta „Pandora“, gdje je šteta po državu procijenjena na više od dvije milijarde KM. Sumnja se da je Salihović ovaj predmet godinama držao u ladici zarad privatnih interesa, iako je mjesecima najavljivao podizanje optužnice, koja nikad nije ugledala svjetlo dana.

Udarna grupa

Salihovićeve nepravilnosti uočili su i državni revizori u izvještaju za prošlu godinu, u kojem je, između ostalog, utvrđeno da je Salihović sam sebi plaćao honorare za rad u Udarnoj grupi. Utvrđeno je da su na godišnjem nivou isplaćene naknade od 900 do 4.200 KM. Salihović je za svoj rad u Udarnoj grupi prošle godine zaradio 4.200 KM.

Planirao uhititi Kreso, Mehmedagića, Stanića...

Salihoviću se, što je predmet istrage Tužiteljstva, na teret stavlja i da je planirao bez dokaza, a kako se hvalio pojedincima u Tužiteljstvu, uhititi predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Pericu Stanića. Ove aktivnosti planirao je provesti nakon što je ulovljen u nečasnim i nezakonitim radnjama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije