Problemi s vodom u Čapljini

Salinitet vode veći zbog suše, koristiti vodu iz površinskih izvora

11.10.2017.
u 13:00

Nakon što je Večernji list objavio priču o pojavi slane vode na području Čapljine, te kako bi poljoprivrednici zbog toga mogli imati velike probleme, nastavak ove priče sada dolazi iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Naime, od njih smo zatražili informacije o salinitetu vode na području Čapljine, kao i njihovo mišljenje o ovome problemu.
- Problematika podzemnih voda je dosta kompleksna i zahtijeva provođenje detaljnih multidisciplinarnih analiza kako bi se utvrdila značajnost pojedinih pritisaka na kvalitativno i kvantitativno stanje voda. Agencija provodi monitoring stanja podzemnih voda prije obrade za vodoopskrbu stanovništva, a podaci su dostupni na web stranici Agencije. Prilikom ovih ispitivanja je otprije utvrđen porast sadržaja klorida na vodocrpilištu Gabela. Problem zaslanjivanja podzemnih voda je izraženiji s porastom količine crpljenja, što stvara probleme pri korištenju ovakve vode za poljoprivredne svrhe, pogotovo u plasteničkoj proizvodnji. Ovakve se pojave često događaju u zaobalju i uz ušća rijeka u more, pogotovo na krškoj podlozi i u sušnim godinama kakva je 2017. - rekli su za Večernjak u Odjelu zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Čeka se na odluku o mjerama

U Republici Hrvatskoj su rađena određena ispitivanja i analize podzemnih voda prostora Donje Neretve, ali još uvijek nisu utvrđeni prijedlozi rješenja i konkretne mjere koje bi spriječile navedene pojave. - S obzirom na sve izraženije suše i povećane potrebe za natapanjem poljoprivrednih površina, trebalo bi analizirati mogućnost korištenja površinskih voda rijeke Neretve za sustavno navodnjavanje.
U nacrtu plana upravljanja vodama za vodno područje Jadranskog mora, koji je u finalnoj fazi usvajanja, predviđene su određene aktivnosti i dodatna istraživanja u cilju definiranja mjera za ublažavanje pojave saliniteta u površinskim i podzemnim vodama u području donjeg toka rijeke Neretve - navodi se u odgovoru kojeg je ranije spomenuta agencije dostavila Večernjem listu.

Karakterističan problem

Dodali su kako je problem saliniteta na području donjeg toka Neretve problem koji je karakterističan za sva ušća rijeka u more gdje slana voda prodire kroz donje slojeve i formira klin prema uzvodnom dijelu. Agencija za vodno područje Jadranskog mora već dulji niz godina provodi redoviti monitoring stanja površinskih vodnih tijela na više lokacija na rijeci Neretvi, od kojih je najnizvodnija točka u mjestu Dračevo. Rezultati ovih mjerenja u površinskim vodama ne ukazuju na trend porasta tijekom godina, već variraju ovisno o razdoblju godine i hidrološkim uvjetima. - Izmjerene vrijednosti su po redu veličina daleko ispod vrijednosti koje su izmjerene u moru i ispod preporučenih granica za vode za piće - zaključili su naši sugovornici. Ipak, poljoprivrednici na čapljinskom području ovih dana s velikim oprezom prilaze ovoj temi jer nedostatak pažnje mogao bi rezultirati uništavanjem nasada zbog saliniteta vode.
Monitorinzi se rade gotovo svakodnevno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije