CRNI PETAK

Samo danas cijene i u BiH snižene do nevjerojatnih 70 posto

24.11.2017.
u 09:32

Dugogodišnja američka tradicija, koja obilježava početak božićnoga šopinga, polako postaje i dio naše kulture. Riječ je, naravno, o fenomenu poznatom kao “Black Friday” - “Crni petak” koji bi se slobodno mogao nazvati i šoping-praznikom jer na taj dan trgovine nude najbolje i najveće popuste u godini, što kod kupaca izaziva pravu “groznicu” za kupnjom, piše Večernji list BiH. 

Trend koji se širi svijetom

Potrošači će ponovno rušiti sve rekorde na “Crni petak”. U BiH su pojedini trgovci preslikali zapadni trend te prije nekoliko godina uveli slične rasprodaje. Rasprodaja s popustima do nevjerojatnih 70%, koji traju samo jedan dan, isplativa je pa ljudi čekaju pred trgovinama prije otvaranja kako bi uhvatili najbolje proizvode jer znaju da će se neke stvari vrlo brzo rasprodati. S obzirom na popuste, “Crni petak” je isplativiji čak i od božićnih rasprodaja. Na najvećim popustima uvijek su elektronička oprema i igračke. Tradicionalno je američki “Black Friday” po potrošnji proteklih nekoliko godina najviše prihvatila Velika Britanija. U posljednjih pet godina sve više trgovaca nudi rasprodaje na “Crni petak” i u Indiji, Kini, Australiji, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Na mnogim od tih tržišta ipak je to daleko od američkih šoping-stampeda, tim više što europski trgovci glavne popuste top-proizvoda ipak nude nakon blagdana. Cijela psihologija ide za tim da griješe oni koji blagdansku kupnju obavljaju u posljednji tren, pred same blagdane, kada su gužve najveće i kad imaju najmanje vremena.

Idealni darovi

Možda ste prije nekoliko tjedana naišli na idealan blagdanski dar za vaše najdraže, a možda jednostavno čekate sniženje proizvoda koje već neko vrijeme gledate i nadate se kako se neće rasprodati. Postoje brojni izgovori zbog čega sve radimo u posljednji trenutak, a tu svakako spada i predblagdanski šoping. Što se ranije odlučite za blagdanski šoping, imat ćete veći izbor darova, nećete se gužvati s ostalim “kampanjcima” koji na Badnjak bezglavo jure po gradu. Jedan od načina kako brzo i jednostavno možete završiti blagdanski šoping je iskoristiti današnji dan. Vjerovali ili ne, znanstveno je dokazano da kupnja na rasprodajama pravim šopingholičarima podiže razinu hormona sreće ili serotonina, jača obrambeni mehanizam tijela, daje nevjerojatnu energiju… Usred silnog uzbuđenja oko rasprodaja nemojte zaboraviti kako su one zapravo jako naporne. Odjenite i obujte nešto udobno da vam bude lakše hodati i isprobavati stvari, a u kabini za presvlačenje nitko se ne voli osjećati zarobljenim u vlastitoj odjeći.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije