Gospa od Karmela

Sarajevske karmelićanke s kardinalom Puljićem i brojnim vjernicima proslavile svoj patron

Foto: KTA
1/6
16.07.2021.
u 15:03

Sedam sestara karmelićanki u Samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela u sarajevskoj četvrti Stup, na svetkovinu Gospe od Karmela 16. srpnja 2021. svečano su proslavile svoju nebesku Majku i Zaštitinicu.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju 15 svećenika među kojima je bio i ovogodišnji mladomisnik karmelićanin o. Stanko od Utjelovljenja (Pažin), rođen u župi Stolac. Sestre karmelićanke sudjelovale su na Misnom slavlju u samostanskim prostorijama. Redovnice drugih družbi i brojni vjernici došli su zajedno moliti sa sestrama, a među njima je bilo i nekoliko obitelji u poslanju Missio ad gentes u Sarajevu koje se bogate brojnom djecom, javlja KTA.

Riječi pozdrava u ime sestarske zajednice kardinalu Puljiću i svim okupljenima uputio je stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar te zamolio sestre da uključe u svoje molitve sve okupljene kao i cijelu Crkvu vrhbosansku s njezinim pastirom Vinkom. Istaknuo je radosnu činjenicu da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju sestarsku karmelsku zajednicu kao oazu molitve.

Na početku Misnog slavlja kardinal Puljić je čestitao sestrama patron te pozvao sve nazočne da mole za nova duhovna zvanja sestrama karmelićankama kao i za sva druga duhovna zvanja. Pozvao je da posebno mole za njemački narod koji je upravo ovih dana pogođen razornim poplavama.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da je blagdan Gospe Karmeske uveden u cijeloj Crkvi u 14. stoljeću, ali da je pobožnost započela još u 12. stoljeću za vrijeme križarskih ratova i izgradnje crkava u Svetoj Zemlji. Kazao je da je tu, na brdu Karmelu, gdje je Ilija prorok svoj izabrani narod doveo da se opredijeli za Boga, započela pobožnost koja je ponukala i osnivanje karmelske zajednice, koju su na početku činili muškarci. Pojasnio je da su na tome putu za uzor izabrali Mariju – koja je vjerovala, Božju riječ osluškivala, čula i po njoj volju Božju vršila – kako bi upravo to nadahnuće bila vodilja svima koji se opredijele za karmelsko zajedništvo.

Progovorivši o djelu „Uspon na brdo Karmel“ naučitelja iz karmelskoga reda sv. Ivana od Križa, pojasnio je da u njoj ovaj svetac pokazuje kako se „osloboditi od zemaljske navezanosti i svega onoga što nije Bog i opredijeliti se za Božju“.

„Zajednica koja se zove karmelska, po uzoru Marijinu, svaki dan Božju riječ prebire kroz molitvu, kontemplaciju, kroz i rad kako bi Božja riječ zavlada mislima, osjećajima i nakanama da se, zapravo, ispunja Božja volja. Mi molimo svakoga dana: 'Budi volja Tvoja!' – da bude uvijek ispred naše volje i da Božju volju izvršavamo. Da, to je taj proces posvećenja po uzoru Marijinu“, istaknuo je kardinal Puljić koji se potom navezao na simboliku „vrta“ ili „vinograda Božjeg“ u značenju riječi „karmel“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?