Ljubuški

Šaravanja: Bilo bi dobro uspostaviti godišnju nagradu za građane koji budu prijavljivali slučajeve korupcije

07.03.2017.
u 10:00

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom predstavljen je akcijski plan za borbu protiv korupcije u općini Ljubuški za razdoblje od 2017. do 2021. godine. Na konferenciji za novinare o planu je govorila Ankica Šaravanja, pomoćnica općinskog načelnika i predsjednica radne skupine za njegovu izradu, uvodne riječi iznio je Asmir Orman, predstavnik Centra za građansku suradnju iz Livna, a iskustva o borbi protiv korupcije u tomislavgradskoj općini iznio je Luka Krstanović, predsjednik OV-a Tomislavgrada. Među nazočnima bila je nekolicina općinskih vijećnika, predstavnici MZ-a, nevladinih organizacija i zainteresirani građani, zatim ljubuški čelnici - općinski načelnik Nevenko Barbarić i predsjednik OV-a Tihomir Kvesić, te predsjednik Skupštine ZHŽ Ante Mišetić. Projekt provodi Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT, uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Asmir Orman je istaknuo da se trenutačno projekt provodi u trima općinama u Hercegovini - Ljubuškom, Čitluku i Čapljini, a prije dvije godine provodio se u Tomislavgradu.

Luka Krsmanović je rekao da su prednosti koje općina ima od ovog plana, nebrojene, a on služi kao kodeks ponašanja za sve sudionike u vlasti u općini, općinske službenike, ali i za sve građane.

Osim toga, antikorupcijski plan je i dokument općine i lokalne zajednice koji je jako bitan pri dobivanju sredstava za projekte od različitih donatora.

Uz predsjednicu Ankicu Šaravanju, u radnoj skupini za izradu plana bili su Katarina Marić, Andrea Škegro, Toni Radić i Ivana Barišić. Ankica Šaravanja je naglasila da se plan sastoji od šest strateških ciljeva u kojima su definirane konkretne antikorupcijske mjere i aktivnosti mjerodavnih tijela općine, koja su dužna u svojoj provedbi uključiti civilni sektor, nevladine organizacije, privatni sektor i sve druge zainteresirane skupine i organizacije na mjesnoj razini.

- Potrebno je što prije ohrabriti građane da prijavljuju korupciju na općinskoj razini i uspostaviti jedan kvalitetan sustav prijavljivanja korupcije. Bilo bi dobro uspostaviti godišnju nagradu za borbu protiv korupcije, priznanje za one koji ju prijave - rekla je, uz ostalo, Ankica Šaravanja. Ljubuški antikorupcijski plan će sljedeći tjedan usvojiti OV Ljubuškog.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije