SIPA provela akciju"Kapital", istražuju se pokušaji ubojstva zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH

Saslušan osumnjičeni s podebljim dosjeom, ali tko je naredio atentate na Mateja Živkovića?

30.11.2023.
u 16:36

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli su jučer operativnu akciju "Kapital" na 12 lokacija na području Sarajevske županije, a u okviru istrage o dvama pokušajima ubojstva Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH, koja su se dogodila 15. veljače i 16. ožujka prošle godine. Službenici SIPA-e ispitali su osumnjičenog Jasmina Hasića, koji je otprije u pritvoru, ali su najavljena i saslušanja više osoba u svojstvu svjedoka. Živković je u drugom pokušaju ubojstva ispred zgrade u Sarajevu u kojoj je živio ranjen s više metaka. Istraga do danas nije dobila sudski epilog, ali su pozornost javnosti privukle informacije koje je istražnim tijelima i javnosti iznio sam Živković nakon oporavka. Dao je opširan iskaz Tužiteljstvu BiH u kojem je iznio ozbiljne optužbe na račun kolega u Komisiji, a makinacije u njezinu radu naveo je kao motiv za njegov pokušaj ubojstva.

Živković je nakon godinu dana šutnje upravo u intervjuu Večernjaku nagovijestio moguću pozadinu atentata, o čemu je informirao i istražna tijela. Indikativan je i operativni naziv akcije SIPA-e, koji ukazuje na povezanost istrage i dužnosti koju Živković ima kao zamjenik predsjednika i član KVP-a. Živković, koji je poslije dugotrajnog oporavka dobio i policijsku zaštitu, u šokantnom iskazu istražnim tijelima podsjetio je da je upravo u vrijeme njegova pokušaja ubojstva, koje do danas nije razriješeno, intenzivno surađivao s tužiteljstvima i SIPA-om na slučajevima iz njegove ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBiH. Riječ je o slučajevima "Bosnalijek" pred državnim i županijskim Tužiteljstvom i slučaju "Profit", koji se vodi na Županijskom sudu u Sarajevu. Izrazio je otvorenu sumnju da se sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika ove institucije dojavljivalo osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima gdje je svjedočio.

Posljednji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sam dan ranjavanja 16. ožujka 2022. Iako nije želio prejudicirati rezultate istrage pokušaja ubojstva, u opsežnoj izjavi Tužiteljstvu BiH Živković je vrlo izravno doveo u vezu ono što mu se dogodilo s višegodišnjim ukazivanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije. Navodi da se u Komisiji zloupotrebljavala autonomija koju ima ova institucija kako bi se provodili ciljani nadzori "u cilju kriminalizacije pojedinaca i gospodarskih poduzeća", a istodobno je propuštano poduzimanje potrebnih mjera u nekim drugim predmetima iz nadležnosti Komisije. Kao primjer je naveo slučaj trgovine dionicama Bosnalijeka i Triglav osiguranja. Iako je Živković i sam, a i putem pravnih savjetnika, više puta tražio od nadležnih institucija da mu se omogući siguran povratak na posao ili rad sa sigurne lokacije, od nadležnih, pa ni od samog KVP-a, nikada nije dobio jasan odgovor. Uskraćivanje plaće i preispitivanje radno-pravnog statusa predstavlja nastavak pritiska na Mateja Živkovića da napusti Komisiju za vrijednosne papire FBiH. Zanimljivo je da se ni jučer nisu oglašavali iz ove institucije. O očitim problemima u njezinu funkcioniranju raspravljalo se i na sastanku s predsjednicom i dopredsjednicima FBiH, kao i pred nadležnim parlamentarnim odborom. Dugogodišnja zapuštenost stanja u njoj te prevelika autonomija koju Komisija za vrijednosne papire FBiH ima očito su alarm i za entitetsku vlast. Bez obzira na rezultate istrage o atentatima na Živkovića, kadrovska i organizacijska reforma KVP-a morat će biti predmet zanimanja Parlamenta FBiH.

Što se tiče Jasmina Hasića, koji je osumnjičenik za samo izvršenje atentata, on je već na izdržavanju kazne i otprije je poznat policiji. Dovodi ga se u vezu s izvršenjem raznih kaznenih djela. Od razbojstva, pokušaja ubojstva, krađe... Ako se i dokaže da je on izvršitelj, ostaje pitanje tko su naredbodavci. Ono što je nejasno je zašto cijeli slučaj vodi Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu jer bi po prirodi i razmjerima kaznenog djela to trebao biti predmet za državno Tužiteljstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?