Poruka povodom Dana Europe

Sattler: U Bosni i Hercegovini se već provodi značajan program pomoći EU

sattler
08.05.2021.
u 16:17

Šef izaslanstva Europske unije i posebni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, uputio je poruku povodom 9. svibnja, Dana Europe. Izrazio je nadu da ćemo u narednim mjesecima pobijediti Covid-19 te krenuti ka oporavku.

Kako je kazao, Dan Europe je je prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih 12 mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

"Naravno, na ovaj Dan Europe se nadamo da ćemo u narednim mjesecima pobijediti Covid-19. Unatoč svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija, ona je i podsjetnik da ujedinjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti. Pobjeda nad Covid-19 također znači da željno očekujemo oporavak. Građani BiH sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta", naveo je Sattler, prenosi Klix.

Kako je dodao, Europska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održiv oporavak.

"Dio ambicioznog makroekonomskog programa EU je Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura. U Bosni i Hercegovini se već provodi značajan program pomoći EU, kroz nabavku medicinske opreme te za očuvanje radnih mjesta i podršku gospodarstvu", poručio je diplomat.

Kako je naveo dalje, unatoč ogromnim izazovima uzrokovanim pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

"Daljnji napredak se može i mora postići tijekom 2021. godine. Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sustav djeluju efikasnije u službi građana. Ni jedna od ovih promjena nije jednostavna, ali nije nemoguća. Sve su za dobrobit građana BiH", naveo je Sattler.

Prema njegovim riječima, ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj.

"Neka ovaj Dan Europe služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju. Svim građanima BiH želim sretan Dan Europe", zaključio je u poruci Sattler.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije