Visoki predstavnik u BiH

Schmidt: Dodik je sam kovač svoje sreće, mora biti svjestan ozbiljnosti situacije

Christian Schmidt
Armin Durgut/PIXSELL
07.07.2023.
u 17:41

- Dodik mora biti svjestan ozbiljnosti situacije i treba praviti korake prema europskom putu BiH, kao i ostali političari. On mora promijeniti sebe, kaže visoki predstavnik

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pojasnio je kako je u subotu donio odluku da ilegalni zakoni koji su doneseni u Narodnoj skupštini RS ne stupe na snagu.

- Slijedimo princip - ista pravila za sve. Imam osjećaj da Milorad Dodik misli da se zakon i pravo ne odnose na njega i da on sebi može dozvoliti ono što malo tko drugi smije. Ipak, mi smo neograničenu vladavinu sultana i careva u Europi odavno ukinuli. To znači da svatko mora prihvatiti i poštivati pravne norme. Mogu apelirati na sve da zajedno trebaju služiti narodu, a to znači sjesti i raditi te donijeti zakone koji su bitni za europske integracije. To je ono što će doprinijeti budućnosti. Ako se to ne dogodi, onda mora svatko znati da međunarodna zajednica nije tigar od papira, rekao je Schmidt u intervjuu za Dnevni avaz.

- Nitko nije iznad zakona, a isto tako iznad zakona nisu određene Dodikove izjave, kojim vrijeđa druge ljude. Ako netko negira genocid, po zakonu je to kazneno djelo i to kazneno djelo se mora istražiti. To je posao, prije svega, Tužiteljstva, ali moram reći da baš i nisam zadovoljan dosadašnjim rezultatima, navodi Schmidt.

Na upit može li se dogoditi da ga Dodik dovede do točke da mu ne preostane ništa drugo nego ga smijeniti, Schmidt kaže: - Sve opcije su na stolu i ja ih sa stola neću skloniti.

- Gospodin Dodik je sam kovač svoje sreće, naglasio je

- Dodik mora biti svjestan ozbiljnosti situacije i treba praviti korake prema europskom putu BiH, kao i ostali političari. On mora promijeniti sebe, kaže visoki predstavnik i dodaje kako Dodik mora krenuti na zajednički put ako se želi promijeniti.

- Mora raditi za svoj entitet, a to do sada nije činio, nije radio za RS. On, umjesto toga, pokazuje političku ljutnju, političku srdžbu, poput djeteta u vrtiću, za što nema nikakvu osnovu. Bilo bi bolje da počne slušati svoje savjetnike. Čuo sam da je u Banjoj Luci mnogim ljudima neugodno zbog prilika koje ne koristi ovaj entitet zbog Milorada Dodika.

Na kraju je naglasio kako nemam namjeru otići iz BiH. 

- Namjeravam ovdje ostati. Nadao sam se da ću tijekom ljeta imati barem malo vremena da vidim ljepote zemlje, ma koliko da su lijepi Sarajevo i zgrada OHR-a, ali s obzirom na događaje, slabo što stignem vidjeti od ove prelijepe zemlje. Čovjek sam koji voli izazove i osjećam se izuzetno zadovoljno kad uspješno obavim posao. Da mi je posao dosadan, umjesto što je ovako izazovan, već davno bih napustio BiH, pojasnio je Schmidt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije