Visoki predstavnik

Schmidt: Posjetit ću Banja Luku

Christian Schmidt
Armin Durgut/PIXSELL
13.09.2023.
u 18:48

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je u srijedu kako su u Banja Luci bile pripremljene barikade kako bi se spriječio njegov jučerašnji dolazak, ne isključujući mogućnost smjene srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog sporazuma.

Gostujući u programu N1 Televizije, njemački diplomat na čelu međunarodne uprave objasnio je zašto je jučer zakazao pa otkazao sastanak u Banja Luci s oporbenim srpskim strankama, te hrvatskim i bošnjačkim potpredsjednikom Republike Srpske. Poručio je da ‘nije kukavica’ te da će skoro posjetiti Banja Luku. “Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zamislite da se dogodio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, vjeruje li itko, osim u Banja Luci, da bi se u Europi netko radovao tome. Možda bi se u Moskvi radovali”, rekao je Schmidt za emisiju Pressing koja će se u cijelosti večeras emitirati na N1 televiziji.

Dodao je da bi eventualni incident u Banja Luci izazvao krizu i udaljio BiH od Europe. Na upit o mogućnosti smjene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, protiv kojega je Sud BiH potvrdio optužnicu za negiranje objavljivanja Schmidtovih odluka, njemački političar na čelu međunarodne uprave je istaknuo da su sve opcije na raspolaganju. “Neću otkriti sve karte, ali sve opcije su na stolu. Ovo nije borba, nije ovo nogometna igra, ovdje je riječ o budućnosti zemlje i zbog toga se mora djelovati vrlo promišljeno, a ja to radim. Mislim da Dodik ima tehnički problem, misli da se svijet vrti oko njega i da svi moraju igrati po njegovim pravilima”, rekao je Schmidt.

Pojasnio je da je za svoje poteze dobio potporu međunarodne zajednice, te da ne razmišlja o povlačenju s pozicije visokog predstavnika. Srpske vlasti predvođene Dodikom osporavaju legitimitet Christiana Schmidta kao visokog predstavnika ističući da njega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije