visoki predstavnik za BiH

Schmidt: Raditi zajedno za ubrzanje puta prema EU

Christian Schmidt
Armin Durgut/PIXSELL
03.11.2023.
u 21:09

Schmidt se osvrnuo i na lanjske izmjene Izbornog zakona te kaže kako je morao reagirati. Naglasio je i kako je to isključivo njegova odluka

Nužno je da svi predstavnici vlasti u BiH zajedno rade kako bi ubrzali put BiH prema Europskoj uniji, izjavio je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u emisiji "Jutro za sve" BHRT-a, dodavši kako bi najprije svi oni trebali riješiti unutarnje nesuglasice.

- Mislim da sam sa svoje strane učinio dosta, nažalost, predstavnici BiH moraju prvo riješiti neka svoja unutarnja pitanja - naveo je. Schmidt je naveo kako Komšić prilikom čitanja izvješća u Vijeću sigurnosti nije trebao iznositi neke osobne stavove. Na pitanje zašto nije uživo predstavio svoje izvješće u Ujedinjenim narodima, visoki predstavnik Christian Schmidt naveo je kako je morao ostati u BiH.

- Meni je bilo važno da se moje izvješće pročita i zahvalan sam na komentarima koji su bili pozitivni - rekao je. Osvrnuo se i na izborni proces u BiH, naglasivši kako postoji potreba da se provedu izborne reforme kako ne bi bilo izbornih krađa i kako bi se osiguralo da se glasački listići broje onako kako bi trebalo.

- To su ciljevi koje trebamo imati na umu. Ja nisam pravio intervencije u Daytonskom sporazumu. Prije svega, mi smo u Federaciji imali loše političko stanje, a ja sam morao reagirati. Nismo imali Vladu FBiH, bila nam je potrebna Vlada kako bismo mogli napredovati. Postavljam pitanje, opet, što je bilo s Neumom, zašto se nisu dogovorili, ili Butmirom? - naveo je Schmidt. Visoki predstavnik se također osvrnuo i na odluku koju je donio vezano uz izborno zakonodavstvo, a pritom je odbio optužbe kako je to uradio pod utjecajem Hrvatske. Ističe kako se radilo isključivo o njegovoj odluci.

- Ne bih volio biti uključen u neke interne politike i kampanje, ali ja svoje odluke donosim sam. Neki su zadovoljni, neki nisu, ali dugoročno bi ih svi trebali prihvatiti. Moj posao je ispraviti nešto što ne funkcionira - rekao je Schmidt.

Govorio je i o odnosu s političkim predstavnicima iz Republike Srpske. - Znam da je bio onemogućen moj dolazak u Republiku Srpsku. Nastavljam ići u RS i ići ću te mislim da moramo razgovarati i s predstavnicima RS-a o temama koje uključuju, među ostalim, povratnike. Nedavno sam posjetio bračni par u Višegradu koji je bio napadnut te moramo raditi na tome da Aneks 7 bude funkcionalan - istaknuo je Schmidt.

Osvrnuo se i na retoriku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te je na pitanje ima li namjeru smijeniti ga ako nastavi s njom, Schmidt naveo kako su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari, među ostalim, stav i mišljenje građana. Ipak su, kako je rekao, oni ti koji biraju svoje predstavnike. Govorio je i o odnosu s članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, o ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, o presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" te se osvrnuo i na posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije