Visoki predstavnik u posjetu Bruxellesu

Schmidt: Zadržavanje instrumenata očuvanja Daytonskog sporazuma ključno za suzbijanje secesionizma

Christian Schmidt
Fena
14.11.2023.
u 17:15

-Međunarodna suradnja i ujedinjen angažman u Bosni i Hercegovini i dalje imaju vitalni značaj za uspjeh, skupa sa zajedničkim radom svih domaćih aktera - poručio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik Christian Schmidt, tijekom dvodnevnog posjeta Bruxellesu, održao je sastanke s visokim europskim dužnosnicima, uključujući talijanskog ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija i europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija.

Visoki predstavnik je istaknuo značaj ovog trenutka za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Naglasio je neophodnost konstruktivnog i produktivnog angažmana političkog rukovodstva BiH u provedbi neophodnih reformi.

-Predstoji još mnogo posla. U Bosni i Hercegovini se moraju implementirati standardi EU, kao i u svakoj zemlji koja teži pridruživanju Europskoj uniji - istakao je Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

U razgovorima koje je vodio, naglasio je da provedba Daytonskog mirovnog sporazuma i EU integracije nisu međusobno isključivi ili kontradiktorni procesi. Naprotiv, oni se međusobno nadopunjuju i jačaju zajednički napredak. Objasnio je da je zadržavanje instrumenata za očuvanje Daytonskog mirovnog sporazuma ključno za suzbijanje secesionističkih aktivnosti i antidaytonskog ponašanja.

-Međunarodna suradnja i ujedinjen angažman u Bosni i Hercegovini i dalje imaju vitalni značaj za uspjeh, skupa sa zajedničkim radom svih domaćih aktera - poručio je visoki predstavnik.

Odluke visokog predstavnika, kojima su razriješeni zastoji i osigurana funkcionalnost, sada omogućavaju političarima da rade na ostvarenju daljnjeg napretka, priopćeno je iz OHR-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?