Godinu dana nakon izbora rekonstrukcija jedne od županijskih vlada

SDA izbacio iz vlasti HDZ BiH u ZD županiji

08.10.2023.
u 11:28

Novu većinu čini 20 od 35 zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije, a najveći broj ima SDA

Nova većina u Zeničko-dobojskoj županiji u svojem sastavu neće imati HDZ BiH, vidljivo je nakon što su u petak predstavnici stranaka koje namjeravaju imenovati novu županijsku Vladu potpisali sporazum o načelima partnerskog djelovanja na području te županije za razdoblje od 2023. do 2026. godine, piše Večernji list BiH.

Skupštinska većina sastoji se od članova nekoliko stranaka, ali i nekoliko samostalnih zastupnika koji su prije napustili svoje stranke.

Kako je potvrđeno nakon sastanka, većinu čini 20 od 35 zastupnika u Skupštini ZDŽ-a. Najveći broj ima SDA (11 zastupnika), koji će pak podržati DF sa svoja tri zastupnika, a u većini će biti i dva zastupnika Saveza za bolju budućnost, jedna zastupnica Narodnog europskog saveza te samostalni zastupnici Ivo Tadić (bivši član HDZ-a BiH), Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi Bosanskohercegovačke inicijative - Fuad Kasumović).

Nova većina

Predsjednik Županijsko odbora SDA ZDŽ-a Miralem Galijašević osvrnuo se na razloge ovoga poteza, kazavši kako, s obzirom na činjenicu da nije bilo jasne skupštinske većine, skupina stranaka odlučila je skupiti novu, kao i imenovati novu Vladu Zeničko-dobojske županije. Dodao je i kako će u Vladi biti ministara koji su već dio županijske izvršne vlasti. Kada je riječ o kadrovskim rješenjima, Galijašević je najavio kako će tek dogovoriti raspored mjesta u Vladi ZDŽ-a, no ono što je poznato je činjenica da će SDA imati premijera. Naglasio je i kako sva imena kandidata o kojima se u javnosti špekuliralo proteklih dana nisu imena koja su za tu poziciju kandidirali iz ŽO-a SDA. Galijašević je također izjavio i kako će nova Vlada Zeničko-dobojske županije biti ustrojena na osnovi presude Ustavnog suda Federacije BiH, kojem su ranije uputili zahtjev za ocjenu izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDŽ-a. U kontekstu procesa koji sada slijede, u iduća tri-četiri dana trebao bi se dogovoriti kadrovski sastav nove Vlade županije, a koja bi mogla biti izabrana sredinom idućeg tjedna.

Ovakav potez SDA nije prošao bez reakcije HDZ-a BiH, čiji su predstavnici razočarani djelovanjem SDA.

Mato Zovko, dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojske županije, u izjavi za Večernji list komentirao je novi razvoj političke situacije u ovoj županiji, kazavši kako je neshvatljivo što je SDA zaobišao HDZ BiH koji ima dvoje zastupnika u Skupštini ZDŽ-a. Potvrdio je kako su bili spremni za razgovore oko nove većine, no SDA je očito krenuo drugim putem. Zovko je također uputio na činjenicu da, primjerice, u Žepču HDZ BiH ima komotnu većinu u Općinskom vijeću te može samostalno upravljati procesima, no to ne čini, već je pružio ruku suradnje SDA, istaknuvši kako je to primjer kako trebaju funkcionirati odnosi u jednoj sredini gdje Hrvati i Bošnjaci zajedno žive. A hoće li ovakve poruke imati odjeka u SDA te postoji li mogućnost naknadnog ulaska HDZ-a u vlast, ostaje za vidjeti.

Dogovor

Kada je riječ o drugim županijama u Federaciji BiH, u dvije su u završnoj fazi pregovori oko ustroja novih županijskih vlada. Riječ je o Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj. U potonjem slučaju doznajemo kako se intenziviraju pripreme za službenu potvrdu nove skupštinske većine, a koju bi, uz HDZ BiH, mogli činiti i SDA i SDP u zanimljivoj kombinaciji. HDZ BiH će pritom predložiti Mariju Buhač za premijerku koja će imati zadaću sastaviti novu Vladu HNŽ-a, a nova većina, u skladu s ustavnim rješenjima, traži dvije trećine zastupnika u Skupštini, odnosno 20 od ukupno 30 zastupnika, a što je, inače, i bio ključni razlog zbog kojega se toliko dugo čekalo na novu većinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?