BAKIR IZETBEGOVIĆ:

SDP i parlamentarna većina pokazali da nisu sposobni vladati

'bih...mostar...07.03.2012...sda predsjednistvo, bakir izetbegovic foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
27.12.2013.
u 09:25

- Prošla godina je bila godina raskola u strankama i koalicijskim savezima - rekao je Bakir Izetbegović

- Što reći o prošloj godini? Uvjeren sam da je to bila godina za zaborav. Godina zastoja, političke, reformske, ekonomske, idejne stagnacije, u nekim segmentima i nazatka, Moja prva želja za godinu u koju ulazimo je dobro zdravlje predsjedniku SDA - kazao je jučer na konferenciji za medije zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović koji se obratio umjesto Sulejmana Tihića koji nije mogao doći u Sarajevo zbog oporavka od bolesti.

Nisu sposobni vladati

Osvrnuo se na događanja na političkoj sceni u BiH. - Aktualna parlamentarna većina predvođena SDP-om je tijekom protekle godine, kao i u prethodne dvije godine, zorno pokazala da nije sposobna vladati procesima u BiH – kako drukčije objasniti izostanak rezultata na planu EU i NATO integracija, socijalne zaštite, zaštite ljudskih prava, a posebno ekonomije. Jedino za što su sposobni je generiranje stalno novih kriza, svakodnevnih promjena parlamentarnih većina, kreiranje po BiH štetnih sporazuma. Izlaz iz ovog stanja su opći izbori iduće godine - kazao je Izetbegović. - Prošla godina je bila godina raskola u strankama i koalicijskim savezima, osnovane su i nove političke stranke, među kojima Demokratska fronta Željka Komšića pokazuje najjači potencijal. SDA i HDZ su proklamirali intenzivnu suradnju na strateškim pitanjima. Prvi koraci su usporeni, neki i pogrešni – poput zakona koji je predložio HDZ o gradu Mostaru kao jednoj izbornoj jedinici bez dogovora sa SDA. Ali vjerujemo da je kvalitetno partnerstvo ostvarivo i da bi bilo od koristi za cijelu BiH - kazao je Izetbegović. - Olako razbijena koalicija SDP-SDA, zbog otpora SDA da sudjeluje u slabljenju države kroz loš proračun i niz retrogradnih zakona, dovela je do kaotičnog stanja u zemlji. Od županija, preko entiteta do vrha države. Standard i kupovna moć građana su padali, rastao je broj nelikvidnih tvrtki, broj nezaposlenih – posebno zabrinjava postotak od 60 posto nezaposlenih među mladima.

Nemjerljive štete

BiH se dodatno zadužila - bez kredita MMF oba entitetska proračuna bi bila pred bankrotom, Zaustavljen je put BiH k EU i NATO integracijama. Štete, osim onih koje se odnose na ugled zemlje, na stvaranje političkog i poslovnog ambijenta su nemjerljive..., ali su mjerljivi iznosi u milijunima eura koje nećemo povući iz IPA fondova, SDA, mada oporbena stranka na razini države je učinila sve da se iznađe rješenje po presudi “Sejdić-Finci”. Model koji je trenutačno na stolu rješava bit presude - kazao je Izetbegović jučer u obraćanju medijima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
11:11 27.12.2013.

Nije u Bosni NITKO sposoban da vodi ovu drzavu..sve lopov do lopova...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije