nastavak prekinute sjednice

Sjednica Zastupničkog doma PSBiH nastavljena raspravom o putovanjima ministra Crnatka

29.11.2017.
u 11:06

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine nastavio je danas sjednicu prekinutu prije nešto više od mjesec dana raspravom o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njenih građana, koju je predložio zastupnik Damir Arnaut (SBBBiH).  

Arnaut je kazao da je ministar vanjskih poslova u tijeku svog mandata imao 140 putovanja, napominjući da su to službeni podaci pribavljeni sa web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Po njegovim riječima, u 2017. godini, za 10 mjeseci, ministar vanjskih poslova bio je na 44 različita putovanja, a u 2016. godini je za 12 mjeseci imao 60 pojedinačnih putovanja i u 2015. godini, za devet mjeseci, 37 putovanja.

Arnaut je naveo da od 140 putovanja, na službena posjete otpada smo 13, a i unutar tih 13 samo su četiri službene posjete zemljama EU, dok je devet službenih posjeta van EU zemljama poput Azerbejdžana, Kube, Islamske Republike Iran, Brazila...  

- Što se tiče posjeta koje su na web stranici Ministarstva opisane kao službene ili bilateralne, samo je 19 od tih 140, a od tih 19 samo osam u zemlje EU - kazao je Arnaut i dodao da 108 posjeta otpada na prisustvovanje multilateralnim sastancima ili samitima, forumima, seminarima, predavanjima...- naveo je Arnaut.

Klub SBB-a BiH je u vezi s ovom informacijom dostavio i dva prijedloga zaključka. Prvi je da Zastupnički dom zatraži da ministar vanjskih poslova u idućih 30 dana dostavi detaljan izvještaj o svim putovanjima izvan BiH tijekom njegovog mandata, uključujući destinacije, broj dana provedenih na službenom putovanju, svrhu putovanja i ostvarene kontakte, broj članova izaslanstva, ukupne troškove za svako službeno putovanje, rezultate i naknadne aktivnosti.....

Drugi prijedlog zaključka je da Zastupnički dom traži da Kolegij tog doma  samoinicijativno ili u suradnji sa Kolegijem Doma naroda osigura prisustvo članova Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova BiH na tematskoj sjednici pod nazivom „vanjskopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tijekova na BiH“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije